Zapiekanka śródziemnomorska to danie nieco podobne do greckiej musaki, jednakże bez beszamelu, za którym nie przepadam. Ma w sobie również całkiem sporo cech wspólnych z włoską parmigianą. W mojej zapiekance brak ziemniaków, beszamelu i innych dość „ciężkich” składników, co wyraźnie odróżnią ją od obu wspomnianych wyżej dań. Dzięki temu powstało danie smaczne, wiosenne, dietetyczne i pogodne, jak klimat Morza Śródziemnego. To danie proste, ale z charakterem. I chyba całkiem nieźle wygląda, no nie?

 

ZAPIEKANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

SKŁADNIKI:

  • 2 duże bakłażany;
  • 300 gramów chudego mięsa wołowego;
  • 200 gramów sera taleggio lub mozzarelli;
  • 500 ml pasaty pomidorowej;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 2 średnie cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około pół centymetra, nie grubsze.

 

3. Plastry bakłażana układaj na kratce grillowej w warstwy. Każdą z warstw posól dość obficie solą gruboziarnistą. Pozostaw bakłażany na około 30 minut – na koniec ugnieć je delikatnie, ale dość zdecydowanie, aby pozbawić je jak najwięcej goryczki.

 

4. Mięso zmiel w maszynce, natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.

 

5. Pokrój 1 cebule i 2 łodygi selera naciowego – oba składniki w drobną kostkę. Obierz i posiekaj drobno czosnek.

 

6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć: cebulę, seler naciowy i posiekany czosnek. Smaż wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (warzywa nie powinny się przyrumienić).

 

7. Wrzuć na patelnię 300 gramów mielonej wołowiny; dobrze rozgnieć mięso (najlepiej widelcem). Smaż wszystko około 10 minut, aż mięso zbrązowieje (nie dopuść do jego przesuszenia – czas smażenia zawsze zależy od zawartości tłuszczu w mięsie). W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

 

8. Do przesmażonego mięsa wrzuć posiekaną natkę pietruszki, 400 ml pasaty pomidorowej, listek laurowy, do smaku zioła prowansalskie i oregano. Posól, popieprz, całość dobrze wymieszaj.

UWAGA: Zamiast pasaty lepiej jest użyć domowego przecieru pomidorowego, o ile oczywiście takim dysponujesz.

 

9. Duś sos około 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec, gdy nieco odparuje, dopraw go ostatecznie – gdy sos jest zbyt kwaśny dodaj łyżeczkę miodu.

 

10. Bakłażany opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pozostałe 100 ml pasaty pomidorowej i wyłóż spód plastrami bakłażana tak, aby każdy kolejny plaster warzywa zachodził nieco na następny.

 

11. Na plastry bakłażana nałóż sos mięsny. Następnie przygotuj kolejną warstwę bakłażana i ponownie sosu mięsnego. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw zapiekankę do piekarnika na 30 minut.

 

12. W międzyczasie przygotuj ser taleggio krojąc go w plastry, oczyść listki świeżej bazylii i pokrój ostrą papryczkę chilli.

 

13. Zapiekankę wyjmij z piekarnika; nałóż na wierzch ser, listki bazylii i papryczkę chili. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 15 minut  – na ostatnie 2 minuty przestaw grzałkę piekarnika w pozycję „grill”.

 

14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól jej „odpocząć” kilka minut. Następnie pokrój ją na żądaną ilość porcji. Zapiekanka śródziemnomorska jest gotowa.

 

15. Zapiekanka śródziemnomorska smakuje wyśmienicie podana od razu po upieczeniu, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje całkiem nieźle.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *