ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

Zapiekanka rybna z z warzywami jest znakomitym daniem łączącym zdrowe ryby i warzywa. Zapewniam, że jeżeli nie jesteście fanami ryb, to w takiej formie z pewnością Wam zasmakują. Soczysta, pieczona ryba, chrupkie warzywa, a na górze puszyste w środku, z wierzchu zaś lekko chrupiące puree ziemniaczane… Czy może być lepiej? Nie sądzę. W tym daniu zawsze używam dwóch rodzajów ryb, aby wzmocnić jego smak. Zamiast tylko surowej ryby dodaję pół na pół surowej i wędzonej, smak jest bardziej wyrafinowany. To bardzo szybkie w przygotowaniu danie, wymagające jednak pieczenia w piekarniku przez około 45 minut. Ale naprawdę warto czekać. Efekt smakowy tej zapiekanki pozytywnie Cię zaskoczy.

 

ZAPIEKANKA RYBNA

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów fileta z dorsza;
  • 200 gramów wędzonego na zimno łososia;
  • 150 gramów dobrze topiącego się sera (np. cheddar);
  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 1 duża marchewka;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • natka pietruszki;
  • 3 łyżki masła;
  • cytryna;
  • gałka muszkatołowa;
  • pół szklanki mleka;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

2. Łososia wędzonego posiekaj w nieduże kawałki, dorsza pokrój w małą kostkę.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

3. Marchewkę, seler naciowy i papryczkę chilli wrzuć do miski malaksera i zetrzyj na małe kawałeczki, ale nie na miazgę.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie rozłóż na jego spodzie starte w malakserze warzywa. Na warzywach rozłóż starty na grubych oczkach tarki ser.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

5. Na serze rozłóż posiekaną natkę pietruszki oraz startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

6. Na wierzchu rozłóż ryby. Całość popieprz świeżo zmielonym pieprzem, lekko posól (ostrożnie, ser jest słony), a następnie skrop oliwą i sokiem z cytryny.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

7. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj rękami zawartość naczynia żaroodpornego.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

8. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź je. Dodaj masło i świeżo startą gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

9. Wlej do ziemniaków nieco mleka i porządnie ugnieć ziemniaki, aż puree stanie się idealnie puszyste.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

10. Przygotowane przed chwilą puree ziemniaczane rozłóż na wierzchu zapiekanki.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

11. Na koniec ugnieć delikatnie puree, aby dobrze przylegało do ścianek naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę rybną do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż blachę z zapiekanką na górną półkę piekarnika i piecz dalsze 15 minut do zrumienienia się wierzchu (powinna utworzyć się chrupiąca skórka). Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika i daj jej odpocząć 2-3 minuty.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

 

12. Zapiekanka rybna smakuje naprawdę wybornie, a możliwości zamiany poszczególnych składników czyni to danie bardzo uniwersalnym.

ZAPIEKANKA RYBNA z warzywami

A może KASZĘ gryczaną z DORSZEM? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *