ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem, na którą przepis Wam prezentuję to kwintesencja prostoty i niezwykłego smaku kuchni północnych Włoch. To kombinacja słodyczy włoskiej kapusty i wspaniałego, maślanego sera taleggio, a do tego plasterki ziemniaków i masło, które smak zapiekanki wzmaga. Gwarantuję Wam niesamowity smak tej zapiekanki. Wiem, że ser taleggio nie jest łatwo kupić, ale warto się postarać (delikatesy, sklepy internetowe). Żaden inny ser nie odda smaku tak, jak taleggio i żaden inny nie spowoduje, że to danie będzie niepowtarzalne… Jeżeli jednak go nie dostaniecie zastąpcie go jakimś dobrym camembertem. Świat się nie zawali.

 

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
  • 1 główka kapusty włoskiej;
  • 300 gramów sera taleggio;
  • pół kostki masła;
  • Twoja ulubiona przyprawa do ziemniaków (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty włoskiej zdejmij ostrożnie tyle liści, ile się da. Przygotuj również ser i ziemniaki.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

2. Ziemniaki obierz i pozostaw w wodzie, a z każdego liścia kapusty wytnij nerw – nie będzie potrzebny.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

3. Przygotuj ser taleggio – odkrój niejadalną skórkę i pokrój go w małe kawałki lub porwij w takie części, jakie lubisz. Ser taleggio to ser lekko słodkawy, maślany, o kremowej konsystencji, szybko dojrzewający w ciemnych grotach północnych Włoch. Podczas topienia staje się lejący, stąd idealnie nadaje się do zapiekanek. Warto się potrudzić, by go kupić.

UWAGA: Ser taleggio to zdecydowanie najlepszy ser do rozpiekania do tego dania.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

4. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj liście kapusty. Gotuj każdą partię około 5 minut, aż liście nieco zmiękną.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

5. Podgotowane liście kapusty wyjmij i układaj na suchych ściereczkach. Przykryj je kolejnymi ściereczkami – dociskaj lekko, aby dobrze odsączyć z wody liście kapusty.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

6. Pokrój ziemniaki w cienkie (2 mm) plasterki najlepiej używając malaksera. Następnie ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą – wybierz tylko najładniejsze (całe) plasterki.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

7. Plasterki ziemniaków wrzucaj partiami do wody, w której uprzednio gotowały się liście kapusty. Gotuj ziemniaki około 3 minut, aż nieco zmiękną. Następnie wyjmuj ziemniaki i układaj na suchych ściereczkach.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

8. Zarówno liście kapusty, jak i plasterki ziemniaków musza być dobrze odsączone z wody. W obu przypadkach korzystaj z suchych ściereczek lub ręczników papierowych.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie na jego dnie rozłóż trochę plasterków ziemniaków. Posyp je solą lub ulubioną przyprawą, a następnie nałóż na nie kawałeczki masła.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

10. Na ziemniaki nałóż część liści kapusty, a na nie nałóż kawałki sera.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

11. Ułóż kolejną warstwę z ziemniaków i kawałków masła.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

12. Ułóż kolejną warstwę z liści kapusty i sera taleggio.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

13. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i kawałeczki masła.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

14. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

15. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz zapiekankę dalsze 10 minut do zrumienienia się. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozostaw na minimum 5 minut – zapiekanka kapuściana musi nieco „odpocząć” (masło i ser muszą się nieco „związać” po pieczeniu).

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

 

16. Zapiekanka kapuściana danie, które smakowało bez wyjątku wszystkim moim gościom – zasmakuje również Tobie i Twoim bliskim. Wymaga sporo pracy, jednak efekty są astronomiczne…

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA z ziemniakami

Pyszna KAPUSTA z GROCHEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *