Zapiekanka kapuściana z dodatkiem ziemniaków i sera, na którą przepis Wam prezentuję to kwintesencja prostoty i niezwykłego smaku kuchni północnych Włoch. To kombinacja słodyczy włoskiej kapusty i wspaniałego, maślanego sera taleggio, a do tego plasterki ziemniaków i masło, które smak zapiekanki wzmaga. Gwarantuję Wam niesamowity smak tej zapiekanki. Wiem, że ser taleggio nie jest łatwo kupić, ale warto się postarać (delikatesy, sklepy internetowe). Żaden inny ser nie odda smaku tak, jak taleggio i żaden inny nie spowoduje, że to danie będzie niepowtarzalne… Jeżeli jednak go nie dostaniecie zastąpcie go jakimś dobrym camembertem. Świat się nie zawali.

 

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
  • 1 główka kapusty włoskiej;
  • 300 gramów sera taleggio;
  • pół kostki masła;
  • Twoja ulubiona przyprawa do ziemniaków (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty włoskiej zdejmij ostrożnie tyle liści, ile się da. Przygotuj również ser i ziemniaki.

 

2. Ziemniaki obierz i pozostaw w wodzie, a z każdego liścia kapusty wytnij nerw – nie będzie potrzebny.

 

3. Przygotuj ser taleggio – odkrój niejadalną skórkę i pokrój go w małe kawałki lub porwij w takie części, jakie lubisz. Ser taleggio to ser lekko słodkawy, maślany, o kremowej konsystencji, szybko dojrzewający w ciemnych grotach północnych Włoch. Podczas topienia staje się lejący, stąd idealnie nadaje się do zapiekanek. Warto się potrudzić, by go kupić.

UWAGA: Ser taleggio to zdecydowanie najlepszy ser do rozpiekania do tego dania.

 

4. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj liście kapusty. Gotuj każdą partię około 5 minut, aż liście nieco zmiękną.

 

5. Podgotowane liście kapusty wyjmij i układaj na suchych ściereczkach. Przykryj je kolejnymi ściereczkami – dociskaj lekko, aby dobrze odsączyć z wody liście kapusty.

 

6. Pokrój ziemniaki w cienkie (2 mm) plasterki najlepiej używając malaksera. Następnie ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą – wybierz tylko najładniejsze (całe) plasterki.

 

7. Plasterki ziemniaków wrzucaj partiami do wody, w której uprzednio gotowały się liście kapusty. Gotuj ziemniaki około 3 minut, aż nieco zmiękną. Następnie wyjmuj ziemniaki i układaj na suchych ściereczkach.

 

8. Zarówno liście kapusty, jak i plasterki ziemniaków musza być dobrze odsączone z wody. W obu przypadkach korzystaj z suchych ściereczek lub ręczników papierowych.

 

9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie na jego dnie rozłóż trochę plasterków ziemniaków. Posyp je solą lub ulubioną przyprawą, a następnie nałóż na nie kawałeczki masła.

 

10. Na ziemniaki nałóż część liści kapusty, a na nie nałóż kawałki sera.

 

11. Ułóż kolejną warstwę z ziemniaków i kawałków masła.

 

12. Ułóż kolejną warstwę z liści kapusty i sera taleggio.

 

13. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i kawałeczki masła.

 

14. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.

 

15. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz zapiekankę dalsze 10 minut do zrumienienia się. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozostaw na minimum 5 minut – zapiekanka kapuściana musi nieco „odpocząć” (masło i ser muszą się nieco „związać” po pieczeniu).

 

16. Zapiekanka kapuściana danie, które smakowało bez wyjątku wszystkim moim gościom – zasmakuje również Tobie i Twoim bliskim. Wymaga sporo pracy, jednak efekty są astronomiczne…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *