WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

Wywar rybny z krewetkami, w dodatku taki mocno paprykowy to coś absolutnie fenomenalnego. Coś, co powstało jakoś tak samoistnie w mojej głowie z połączenia tradycyjnych sposobów przygotowywania wywarów rybnych z moją miłością do kuchni węgierskiej. Nigdy nie przepadałem za gotowymi wywarami, czy też zupami rybnymi w ogóle. Teraz już wiem, że jak zrobię sam taki wywar rybny z krewetkami to będzie to coś lepszego niż niejeden stek, czy kawior. Koniecznie skorzystajcie z mojego przepisu, a z przyrządzonego wywaru zróbcie odlotową zupę rybną. Oj, będzie smakować, będzie…

 

WYWAR RYBNY Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • kręgosłup, ogon, brzuszki oraz głowa np. łososia;
  • około 15 surowych krewetek;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża pietruszka;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 3-5 kulek ziela angielskiego;
  • słodka mielona papryka;
  • słodka WĘDZONA mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zważ, że na zdjęciu poniżej jest więcej składników, aniżeli będziesz potrzebować do przygotowania wywaru. Właściwe składniki i ich ilości znajdują się powyżej.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

2. Elementy ryby dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Wlej zimną wodę – tyle, by przykryła rybę i gotuj na średnim ogniu czekając, aż woda zawrze. Dowiedz się, skąd wziąć takie zgrabne elementy łososia <<TUTAJ>>.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

3. Przygotuj jarzyny – obierz i przekrój je na połowę. Przyprawy wsyp do moździerza.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć usuń delikatnie cedzakiem powstałe szumowiny.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

5. Zmiażdż w moździerzu przyprawy i od razu wsyp je do garnka.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

6. Gotuj wywar rybny na wolnym ogniu około 30 minut.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

7. Krewetki umyj pod bieżącą wodą. Ważne, by były to surowe krewetki. Te różowe były już podgotowane, więc nie oddadzą odpowiedniego aromatu wywarowi. Koniecznie zatem zdobądź krewetki surowe. Czy wielkie, czy średnie zależy od Ciebie.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

8. Wrzuć krewetki do wywaru.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

9.  Gotuj krewetki około 2-3 minut. W miarę gotowania krewetki z szarych zaczną robić się pomarańczowe zabarwiając wywar rybny z krewetkami.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

10. Wyjmij krewetki z garnka łyżką cedzakową.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

11. Oddziel główkę każdej z krewetek od kadłuba. Części mięsne pozostaw do konsumpcji, głowy zaś (bez wnętrzności) i skorupki wrzuć z powrotem do garnka. Gotuj wywar kolejne 5-10 minut.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

12. Wywar rybny z krewetkami właściwie jest gotowy. Pora jeszcze na mieloną paprykę. Dodaj zatem według uznania słodkiej i wędzonej mielonej papryki. Ja lubię dużo, a ile dodasz TY ?

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

13. Odrobina ostrej, mielonej papryki jeszcze nikomu nie zaszkodziła…

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

14. Gotuj wywar jeszcze parę minut. Gotowe. Cóż za smak!

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

15. Gotowy wywar rybny z krewetkami przecedź przez sito. Kolor i smak niewiarygodny, prawda?

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy

 

16. Wywar rybny z krewetkami może być doskonałą bazą do przepysznej <<ZUPY RYBNEJ>>. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

WYWAR rybny z KREWETKAMI paprykowy


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *