Wywar jarzynowy to podstawa zup i sosów. Nie będę nikomu nakazywał rezygnacji z kostek rosołowych – to Wasza sprawa. Powiem jedynie tyle, że sam stosowałem je wiele lat temu, na początku swojej przygody z gotowaniem. Sięgnięcie po kostki to był naturalny odruch, coś oczywistego. Fakt, że kupowałem te ekologiczne, zwykle przywoziłem je z Wiednia. W pewnym momencie po prostu zrobiłem domowy wywar jarzynowy i teraz od kostek stronię, po prostu już mi nie „podchodzą”.

Dzięki użyciu domowego wywaru jarzynowego moje sosy i zupy nie smakują zawsze tak samo, czyli kostką rosołową… Smak wywaru warzywnego to sprawa czysto indywidualna. Może być słodszy dzięki dodaniu większej ilości marchewki. Może być wyrazistszy dzięki dodaniu kulek ziela angielskiego itd itp. Ważne, by samemu wypracować własny smak.

 

WYWAR JARZYNOWY INTENSYWNY

SKŁADNIKI:

  • 2-3 marchewki;
  • 3-4 pietruszki;
  • natka pietruszki;
  • 2 cebule;
  • 1 por;
  • kawałek selera;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 kulki ziela angielskiego;
  • 2 listki laurowe;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 2-3 marchewki, 3-4 pietruszki, natka pietruszki, 2 cebule, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 3 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

 

2. Cebulę posiekaj w piórka, pora w półplasterki. Na patelni rozgrzej nieco masła klarowanego i wrzuć cebulę i pora. Smaż jarzyny na małym ogniu kilka minut.

 

3. Obierz jarzyny i przekrój wzdłuż na połowę.

 

4. Na patelnię z cebulą i porem wlej szklankę wody i duś wszystko około 10 minut.

 

5. Jarzyny oraz przyprawy wrzuć do garnka i zalej 3 litrami wody. Doprowadź do wrzenia.

 

6. Dodaj do garnka uduszoną cebulę i pora.

 

7. Gotuj jarzyny na wolnym ogniu przez około godzinę.

 

8. Wywar jarzynowy nie musi być klarowny, ale jeśli będzie to miło… Wywar można mrozić w np. 0,5 litrowych częściach. Stanowi świetną bazę do zup i sosów.

 

9. Mój wywar jarzynowy intensywny zwykle wygląda, jak poniżej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *