Wrapy z kiełbaską to moja bardzo luźna interpretacja kuchni północnej Afryki, w szczególności Tunezji. Bazą moich wrapów, rollerów, czy też może zawijańców (w sumie obie te nazwy nie są zbyt interesujące…) są bowiem kiełbaski merguez. Kiełbaski te pochodzą z Tunezji, ale chętnie jadane są w wielu krajach Afryki północnej. Wraz z imigrantami przywędrowały również do Europy (Francja). Kiełbaski merguez przyrządza się z baraniny lub jagnięciny, czasem z dodatkiem wołowiny. Są naprawdę solidnie przyprawione m.in. papryczką chilli lub ostrą pastą paprykową harissa, kminem rzymskim, cynamonem, czosnkiem, często również anyżkiem i obowiązkowo sumakiem, który zastępuje sok z cytryny. Kiełbaski merguez znakomicie smakują z grilla lub smażone i takie też Wam zaserwuję tym razem.

 

WRAPY Z KIEŁBASKĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 kiełbaski merguez;
  • 3 chlebki arabskie;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 kubek jogurtu naturalnego;
  • 1 pomidor;
  • 1 sałata lodowa lub rzymska;
  • ostra pasta paprykowa np. harissa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kiełbaski umyj i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Umyj i otrzep z wody liście kolendry, pokrój w piórka czerwona cebulę, w małe kawałeczki pomidora, paprykę w cienkie paski. Przygotuj jogurt i ostry sos paprykowy (np. harissę).

 

3. Smaż kiełbaski z obu stron kilka minut na średnim ogniu. Pamiętaj, że są surowe, więc wymagają nieco cierpliwości. Z drugiej strony strasznie pryskają podczas smażenia, więc rozumiem Twoje zniecierpliwienie… Zapach smażonych kiełbasek niweluje jednak wszystkie związane z tym niedogodności. Gdy te usmażą się odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

4. Rozłóż chlebki arabskie i każdy z nich posmaruj ostrą pastą paprykową oraz jogurtem naturalnym.

 

5. Nałóż na chlebki trochę czerwonej cebuli, paski papryki oraz kawałki pomidora.

6. Posyp wszystko listkami świeżej kolendry i kawałkami marynowanej ostrej papryczki.

 

7. Na wierzch nałóż po jednej, a najlepiej po dwie usmażone kiełbaski merguez.

 

8. Na kiełbaski koniecznie nałóż jeszcze trochę świeżej papryki i kolendry. Dobrym pomysłem jest dodanie nieco sałaty rzymskiej lub lodowej. No i papryczki chilli, jeżeli harisa jest Ci za mało ostra.

 

9. Zwijaj wrapy, jak krokiety. Chleb arabski przeznaczony jest raczej do jedzenia nim dań (używa się go raczej zamiast sztućców…), więc będzie zapewne trochę pękał przy zwijaniu. Mnie to jednak nie przeszkadza.

 

10. Wrapy z kiełbaską podawaj od razu. To znakomita i bardzo aromatyczna przekąska.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *