WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

Wołowina po burgundzku to znakomite i bardzo klasyczne danie. Jego siła tkwi w prostocie i jakości użytych składników. I jak każde klasyczne znane na całym świecie danie dorobiło się licznych przeróbek, które wołają niekiedy o pomstę do nieba. Podstawą tego dania jest dobra wołowina oraz jedno ze znakomitych francuskich win. Są jeszcze dodatki, ale raczej w znikomej ilości. W czasach, kiedy furorę robi u nas tzw. szarpana wołowina (długo pieczona) i serwowana jest, a jakże, w bułce jako „burger” warto sięgnąć po klasykę. By zobaczyć od czego to  wszystko się zaczęło.

 

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma wołowiny – jak dla mnie najlepsza jest plecówka;
  • 220 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 500 gramów małych pieczarek;
  • 15 sztuk małych cebulek perłowych lub małe szalotki;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • 7 ząbków czosnku;
  • 1,5 szklanki domowego buliony wołowego;
  • 1,5 szklanki dobrego, czerwonego wina francuskiego;
  • 1-2 liście laurowe;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka masła;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczególną uwagę zwróć na mięso – powinno być znanego Ci pochodzenia, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

2. Do wołowiny potrzebny będzie dobry domowy bulion wołowy. Jeśli masz go zrobiony wcześniej to zaoszczędzisz trochę czasu, dlatego taki bulion np. na mostku wołowym dobrze jest zrobić dzień wcześniej.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

3. Mięso pokrój w dość grubą kostkę, natomiast boczek w drobną kostkę.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

4. Posiekaj w drobną kosteczkę dużą cebulę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, przygotuj czosnek.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

5. Do dużego garnka wrzuć boczek i lekko go podsmaż. Następnie wrzuć cebulę i zeszklij ją, a potem przełóż zawartość garnka na miskę i odłóż na bok.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

6. Do osobnego garnka wlej 2 szklanki wina i doprowadź je do wrzenia. Następnie przykręć gaz pod garnkiem i gotuj wino około 3 minut, aby straciło kwasowość.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

7. Do garnka, w którym smażył się boczek i cebula wlej nieco oliwy i dodaj kawałek masła. Gdy te się rozpuszczą smaż partiami na mocnym ogniu posolone wcześniej i popieprzone mięso.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

8. Gdy wszystkie kawałki mięsa są już obsmażone włóż je z powrotem do garnka i dodaj przesmażony wcześniej boczek z cebulą.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

9. Dodaj marchewkę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe oraz kilka gałązek świeżego tymianku.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

10. Do garnka wlej 1,5 szklanki odparowanego wina.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

11. Dolej również 1,5 szklanki gorącego bulionu wołowego.

UWAGA: Bulion wołowy to bardzo ważny składnik tego dania. Nie zastępuj go wodą.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

12. Płyn powinien sięgać górnej warstwy składników. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

13. W międzyczasie przygotuj pieczarki (jeżeli są zbyt duże pokrój je na nieco mniejsze kawałki, byle nie za drobno) oraz cebulkę perłową.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

14. Po godzinie sprawdź mięso. W moim przypadku było jeszcze lekko twardawe. Jeśli tak jest zamieszaj zawartość garnka, przykryj go i wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

15. W międzyczasie smaż na niewielkiej ilości oleju na gorącej patelni lekko posolone pieczarki i cebulki. Po około 5 minut smażenia (dość często podrzucaj patelnią, aby warzywa się nie przypaliły) warzywa powinny być ładnie przyrumienione, ale pozostać „al dente”.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

16. Po 1 godzinie i 15 minutach moje mięso było już fajnie miękkie, ale nie rozpadające się. Jeśli Twoje mięso również w tym momencie będzie już miękkie wsyp do garnka 2 kopiate łyżki mąki pszennej.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

17. Następnie włóż do garnka przesmażone pieczarki i cebulki perłowe. Zamieszaj, posól, popieprz do smaku danie, a następnie ponownie przykryj garnek i wstaw go do piekarnika na 30 minut.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

18. W sumie po 1 godzinie i 45 minutach moje mięso rozpływało się w ustach. Taka właśnie powinna być wołowina po burgundzku. Jeżeli masz za dużo sosu postaw garnek odkryty na gazie i odparuj go na mocnym ogniu.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

 

19. Wołowina po burgundzku znakomicie smakuje podana np. z puree ziemniaczanym. O smaku samego dania nie będę się dużo rozpisywał; to danie jest po prostu genialne.

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU przepis tradycyjny

Zrób prawdziwe AL RAGU BOLOGNESE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *