Wołowina długo pieczona na sposób meksykańsku przyrządzona, czyli innymi słowy „pulled beef” lub szarpana wołowina to długo pieczone mięso w niższej niż przynależne tradycyjnemu pieczeniu temperaturze, za to w długim okresie czasu. Kluczowym przy przygotowywaniu takiego „pieczystego” jest rodzaj użytego mięsa – nie wystarczy kupić popularnej „pieczeniówki” wołowej. Oczywiście można, ale każde mięso musi mieć trochę tłuszczu, ponieważ tenże dodaje smaku potrawie. Nasze zaś „pieczeniowe” to najczęściej chude mięso wołowe, które po upieczeniu staje się zwyczajnie niejadalne, a smaku w nim niewiele. Jakie zatem użyć mięso na pieczoną wołowinę? Zajrzyjcie do przepisu.

 

WOŁOWINA DŁUGO PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma pięknej plecówki wołowej;
  • 1-2 papryczki chipotle w sosie adobo;
  • 1 cytryna lub limonka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • suszone oregano;
  • suszony czosnek;
  • kmin rzymski;
  • ocet winny;
  • liście laurowe;
  • pół szklanki bulionu wołowego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Plecówka wołowa, język teściowej, czy też mięsień podgrzebienowy łopatki wołowej – to najbardziej znane nazwy mięśnia przylegającego bezpośrednio do łopatki wołowej. To mięso miękkie i delikatne, przedzielone pośrodku błoną kolagenową. Idealne do pieczenia, duszenia, czy też na sztukę mięsa. Zwykle cały taki kawałek „plecka” (to z kolei śląska nazwa…) waży około 2 kilogramów. Ja odkroiłem nieduży kawałek na gulasz, a pozostawiłem plecko o wadze blisko 1,5 kilograma.

 

2. Aby wołowina długo pieczona była soczysta i niezwykła w smaku mięso pokrój na 6 dużych kawałków. Dobrze posól i popierz (zobacz, jak mięso jest wspaniale poprzerastane tłuszczem i błoną kolagenową :-))

 

3. Przygotuj marynatę – sos do pieczenia mięsa, która nada mu smak. Potrzebne będą: 2-3 papryczki chipotle w sosie adobo (wędzona papryczka jalapeno w sosie pomidorowym), cytryna lub limonka, 2 ząbki czosnku, suszone oregano, suszony czosnek dla wzmocnienia smaku, kmin rzymski, ocet winny, liście laurowe oraz pół szklanki bulionu wołowego, w ostateczności drobiowego.

 

4. Oto wędzone papryczki chipotle. Jeżeli nie wiecie, jak smakują koniecznie powinniście spróbować. Mają absolutnie niepowtarzalny smak i … są naprawdę bardzo pikantne.

UWAGA: Nie przesadź z papryczka chipotle – jest naprawdę bardzo, bardzo ostra…

 

5. Papryczki chipotle drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj również 2 łyżeczki sosu z puszki z papryczek chipotle oraz zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki suszonego, mielonego czosnku.

 

6. Dodaj 2 listki laurowe, wlej sok z cytryny i łyżkę octu winnego. Spróbuj i dodaj jeszcze tego składnika, aby Twoja marynata Ci smakowała. Na koniec wlej pół szklanki bulionu i wymieszaj wszystko.

 

7. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kawałki mięsa. Smaż mięso na mocnym ogniu z każdej strony.

 

8. Mięso powinno być pięknie zrumienione z każdej strony, w środku jednak musi pozostać bardzo soczyste i miękkie. Dlatego smażenie w sumie nie powinno trwać dłużej niż 5-6 minut.

 

9. Przesmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i pokryj je przygotowaną marynatą. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na środkową półkę (bez termoobiegu). Piecz 2 godziny.

 

10. Po upływie wskazanego powyżej czasu wyjmij naczynie z piekarnika, odwróć kawałki mięsa, ponownie przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na kolejnej 1,5 godziny.

 

11.  Łączny czas pieczenia mojej wołowiny wyniósł 3,5 godziny. Mięso jest gotowe, gdy można lekko, bez żadnej siły oderwać dwoma palcami kawałek od całości.

UWAGA: Czas pieczenia wołowiny jest bardzo różny i zależy od elementu i wieku zwierzęcia, z którego ów element pochodzi.

 

12. Mięso wyjmij, połóż na desce i dwoma widelcami rozszarp je na kawałki (stąd nazwa „szarpana wołowina”). Powstały w wyniku pieczenia sos przecedź do mięsa przez sitko.

 

13. Oto wspaniała, szarpana wołowina długo pieczona: soczyste, aromatyczne mięso, kolagen, głęboki smak… no i pyszny sos. Tak upieczoną wołowinę możesz skonsumować na wiele sposobów; ja proponuję po meksykańsku.

 

14. Zetrzyj na grubej tarce ziemniaki, dodaj składniki jak na klasyczne placki ziemniaczane, wymieszaj i smaż placki na chrupko. Gotowy grubo tarty placek ziemniaczany połóż na talerzu. Na nim rozsmaruj pastę z awokado (miękkie awokado wypestkuj, zmiażdż widelcem, dodaj sok z cytryny i mały ząbek czosnku) oraz posyp startym, raczej miękkim żółtym serem.

 

15. Na ser nałóż szarpaną wołowinę – tyle, ile dasz rady zjeść 😀 Całość polej odrobiną kwaśnej śmietany i posyp listkami świeżej kolendry. Odrobina ostrego sosu chilli dodatkowo podkreśli smak dania. Wołowina długo pieczona w wersji meksykańskiej może zostać podana na stół.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *