Wok to bezwzględnie najlepsza patelnia na świecie. Zapomnijcie o oferowanych Wam za ciężkie pieniądze teflonach, granitach, podwójnych dnach itd itp.. Zwykły wok ze stali węglowej, kuty ręcznie bądź maszynowo to zdecydowanie to, za czym warto się rozejrzeć. Kosztuje raptem kilkadziesiąt złotych.

WOK KUPIONY I … CO DALEJ

Nowy wok ze stali węglowej trzeba od razu „przepalić”, czyli opalić nad dużym ogniem, aby pokrywająca go powłoka ochronna wypaliła się. Potem woka należy umyć ciepłą wodą bez użycia detergentów. Zresztą do czyszczenia woka nigdy nie należy używać niczego oprócz wody i szmatki, a najlepiej pędzelka bambusowego. Dla świętego spokoju pierwszą „potrawą” powinna być smażona cebula, która następnie winna wylądować w koszu. Przepalanie woka najlepiej robić na zewnątrz, bo smród i dym przy tym jest niemiłosierny. A potem? Już tylko korzystać w niego. Przez długie, długie lata…

JAK SMAŻYĆ NA WOKU

Wok należy najpierw dobrze rozgrzać. Gdy zaczną się nad nim unosić chmurki dymu należy od razu wlać niedużą chochelkę oleju roślinnego (najlepiej jednak arachidowego), ruchem kolistym patelnię oblać tym tłuszczem, a następnie nadmiar tłuszczu z patelni usunąć chochelką. Dopiero teraz można na woka wrzucać kolejne składniki zaczynając zawsze od tego wymagającego najdłuższej obróbki. Gdy w trakcie smażenia potrzebujesz obniżyć nieco temperaturę w woku (np. wrzucasz delikatne składniki, które mogłyby się spalić, zamiast podsmażyć, np. czosnek) raczej nie zmniejszaj płomienia gazu, lecz po prostu unieś patelnię na chwilę ponad palnik. Po pewnym czasie nabierzecie wprawy i będziecie wiele rzeczy robić odruchowo.

SAME ZALETY

Zaletą woka jest bardzo krótkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje soczyste, a warzywa chrupiące. Dzięki krótkiej obróbce termicznej potrawy smażone na woku są zdrowsze od tych smażonych tradycyjnie i smakują o wiele lepiej, ponieważ mają bardzo zbliżony smak do naturalnego.

Zobacz mój przepis na przykładowe danie z woka <<MAKARON NA OSTRO Z INDYKIEM >>.

Zobacz również super filmik z przyrządzania potrawy na woku:


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *