Sałatka z bresaolą to najsmaczniejsza sałatka, jaką znam. Bresaola to suszona wołowina. Kawał pięknego kawałka wołowiny naciera się solą i pozostawia na tydzień w pojemniku z czosnkiem, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu (w tym czasie sól wyciąga z mięsa wodę). Następnie mięso osusza się i wiesza w jaskini, w której dzięki ogniu i dymowi jest stała temperatura 25 stopni – po paru dniach mięso traci resztę wody. Mięso dojrzewa jeszcze przez następne 3-4 miesiące. Bresaolę wytwarza się w Lombardii (Włochy), a konkretnie w Valtellinie. Sałatka z bresaolą, którą Wam dzisiaj proponuję jest absolutnie fenomenalna. To najlepsza sałatka, jaką jadłem w życiu. Musicie spróbować.

 

SAŁATKA Z BRESAOLĄ

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów bresaoli;
  • 1 ciabatta;
  • 2 jajka;
  • 10 rzodkiewek;
  • mix sałat;
  • 10 czarnych oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 cytryna;
  • ser parmezan;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój ciabattę w niedużą kostkę. Na patelnię wlej trochę oliwy, rozgrzej ją i wrzuć chleb. Smaż, aż grzanki będą rumiane i chrupkie z zewnątrz, ale nadal puszyste w środku. Gotowe grzanki przełóż do miski i pozostaw do przestygnięcia.

 

2. Jeżeli przechowujesz bresaolę w lodówce to wyjmij ją i pozostaw na czas przygotowywania sałatki na zewnątrz, aby mięso ogrzało się i nabrało smaku. Idealna do konsumpcji bresaola powinna mieć temperaturę otoczenia.

 

3. Przygotuj sos vinegrette; w tym celu do miseczki wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, dodaj obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz. Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny, zamieszaj i odłóż na bok.

 

4. Ugotuj dwa jajka, przestudź je, a następnie pokrój je w ćwiartki. Pokrój w grubsze kawałki około 10 rzodkiewek.

 

5. Do miski wrzuć dwie garści miksu sałat (może być gotowy mix), a na wierzch rozłóż rzodkiewki i kilka czarnych oliwek w całości (uwaga: zbyt duża ilość oliwek zdominuje smak sałatki – nie przesadź).

 

6. Do sałatki włóż jajka, a całość posyp świeżo startym parmezanem.

 

7. Skrop sałatkę przygotowanym wcześniej vinegrettem.

 

8. Na koniec wrzuć grzanki i delikatnie zamieszaj całość.

 

9. Na talerzu rozłóż 5 plasterków bresaoli, a na wierzch rozłóż sałatkę. Dodatkowo posyp całość świeżo startym parmezanem. Sałatka z bresaolą naprawdę rzuca na kolana.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *