włoska pasta alla norma

Włoska pasta rządzi światem. Niewielu jest ludzi na świecie, którzy nie lubią dań makaronowych. A Włosi ich przyrządzanie opanowali do perfekcji. Bo Włosi nie kombinują, nie cudują, nie używają bóg wie jakich składników, a jedynie (albo i aż) trzymają się kilku zasad, które rzeczywiście pozwalają uważać ich pasty za najsmaczniejsze na świecie.

WŁOSKA PASTA

Pasta suszona, pasta fresca. I przynajmniej z 1000 rodzajów makaronu. Oto dorobek Włochów w dziedzinie pasty. Oto wkład Włochów w światową gastronomię. Ma być pysznie, ma być prosto. Dwa, trzy składniki, za to jak najświeższe, sezonowe i lokalne. No i makaron trzeba umieć po włosku ugotować, bo to bardzo ważny punkt przygotowania włoskiej pasty. A jak UGOTOWAĆ MAKARON po włosku dowiesz się <<TUTAJ>>. Trzymaj się tych zasad, a poczujesz różnicę na talerzu.

włoska pasta spaghetti alle vongole

DOBRA PASTA. TAKA NORMA.

Kuchnia Sycylii to kuchnia bardzo prosta. Dania odpowiadają włoskiemu sposobowi przyrządzania posiłków, o którym pisałem powyżej. Dwa, trzy składniki lokalne i sezonowe. I Basta. Taka norma. No właśnie, tak jak ta pasta. Sycylijska pasta. Pasta alla Norma. Pomidory aż przejrzałe będą potrzebne, jędrne bakłażany, doskonała oliwa, solona sezonowana owcza ricotta. A do tego świeża bazylia. Taka Norma. Pasta alla Norma. A zatem… Maria! Butta La Pasta!

włoska pasta alla Norma

Jak przyrządzić pyszną, sycylijską PASTĘ ALLA NORMA dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *