Gulasz cielęcy z dodatkiem zielonych szparagów i młodej marchewki to danie typowo wiosenne, ocierające się dość mocno o kuchnię francuską. Smak delikatnej cielęciny wzmacniamy aromatyczną szynką szwarcwaldzką i dodajemy wiosenne warzywa, czyli szparagi, świeży groszek i młodą marchewkę. Słodka śmietanka i masło to elementy kuchni francuskiej, które zgrabnie te składniki łączą. Do takiego delikatnego gulaszu młode ziemniaki pasują idealnie. Gulasz cielęcy ze szparagami to danie bardzo delikatne i znakomicie smakujące, bardzo zrównoważone smakowo, pachnące wiosną. Zachęcam Was do jego wypróbowania.

 

GULASZ CIELĘCY ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów cielęciny;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 2 młode marchewki;
  • 60 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 2-3 szalotki;
  • świeży tymianek;
  • słodka śmietanka 30%;
  • masło;
  • mały kieliszek białego, wytrwanego wina;
  • 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w kostkę, posól i popieprz. Szalotki i szynkę szwarcwaldzką pokrój w drobną kostkę.

 

3. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie wrzuć mięso. Smaż je na dość mocnym ogniu przez około 5 minut.

 

4. Gdy mięso się ładnie zrumieni przełóż je wraz z powstałym sosem do garnka; postaw garnek na gaz i podlej mięso szklanką gorącej wody.

 

5. Patelnię postaw z powrotem na gaz, wlej nieco oliwy, rozgrzej lekko i wrzuć szynkę z szalotką. Smaż krótką chwilę, aż lekko się zeszklą. Następnie wlej mały kieliszek białego, wytrwanego wina – podkręć gaz pod patelnią.

 

6. Gdy wino odparuje z patelni przelej jej zawartość do garnka z mięsem.

 

7. Uzupełnij gorącą wodą poziom płynu w garnku tak, aby przykrył on składniki, a następnie wrzuć kilka gałązek świeżego tymianku. Duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut.

 

8.  W międzyczasie opłucz groszek, umyj marchewki i szparagi. Od tych ostatnich oderwij lub odetnij zgrubiałe końcówki.

 

9. Szparagi pokrój w około 2 centymetrowe kawałki, a marchewkę obierz (lub nie, jeśli wolisz) i pokrój w drobna kostkę.

 

10. Wrzuć marchewkę do mięsa; jeżeli potrzeba dorzuć ponownie kilka gałązek świeżego tymianku. Duś gulasz 15 minut.

 

11. Dodaj do gulaszu pokrojone szparagi i groszek, dolej gorącej wody, aby osiągnąć żądaną gęstość gulaszu i duś kolejne 15 minut.

 

12. Gdy gulasz jest gotowy wlej do niego około 100 ml słodkiej 30% śmietanki. Zamieszaj i zagotuj.

 

13. Jeżeli sos w gulaszu jest za rzadki zagęść go wlewając do niego rozpuszczoną w minimalnej ilości wody 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Gulasz cielęcy ze szparagami jest gotowy.

 

14. Gulasz cielęcy podawaj z młodymi, gotowanymi ziemniakami.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *