W moim domu wigilijna kapusta z grochem była zawsze na piedestale. Bez niej nie może odbyć się kolacja wigilijna, a i po świętach, umiejętnie przechowywana, cieszy jeszcze przez parę tygodni. Dzieje się tak nie z powodu celowego przygotowania jej w nadmiarze. Dzieje się tak dlatego, że ile bym nie zaplanować jej zrobić to i tak zawsze wychodzi jej dwa razy więcej…

WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM

Kapusta z grochem to jedno z podstawowych dań wigilijnych w wielu regionach kraju, szczególnie na Śląsku. Kto zna i lubi tego przekonywać nie trzeba, kto nie zna niech popróbuje; to świetny dodatek do sycących obiadów na mroźne, zimowe dni. W mojej wersji używam zwykle grochu omielonego (łuskanego) i zamiast czynić z niego puree groch pozostawiam prawie w całości.

GROCH ŁUSKANY, CZY CAŁY

Czasem lubię jednak wykorzystać groch niełuskany – jest on smaczniejszy, jednak skórki mogą niektórym przeszkadzać w jego konsumpcji. Tak, czy owak wigilijna kapusta z grochem na wigilijnym stole pojawić się musi.

<<<< Zobacz przepis na wigilijną KAPUSTĘ Z GROCHEM >>>>

Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *