wieprzowina z tofu po chińsku

Wieprzowina z tofu po chińsku ? Mięso i tofu? Czy to pasuje? Coraz bardziej przekonuję się do tofu; jest bardzo pożywne i świetnie przyjmuje smaki konkretnej potrawy – to danie również to potwierdza. Jeśli zgromadzisz bazę kilku podstawowych produktów używanych w kuchniach Azji (sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy itd) zrobienie jakiegokolwiek dania o azjatyckim charakterze okaże się przysłowiową bułką z masłem. W tym przypadku dokładnie tak jest, ponieważ danie jest banalne w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku niecodziennych składników.

Wegetarianom, którzy z niedowierzaniem spoglądają na połączenie mięsa z tofu śpieszę wyjaśnić, że takie połączenie nigdy nie było i nie jest niczym nowym i nadzwyczajnym w kuchni chińskiej. Ta wieprzowina z tofu po chińsku pokazuje wręcz, że to bardzo dobre połączenie.

 

WIEPRZOWINA Z TOFU

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny;
  • 300 gramów tofu;
  • sos sojowy;
  • olej sezamowy;
  • ocet ryżowy;
  • pół szklanki wywaru warzywnego;
  • mąka kukurydziana;
  • pasta chilli;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka świeżego imbiru;
  • dymka;
  • olej arachidowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wlej 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę octu ryżowego. Wymieszaj. Włóż 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny (najlepiej z karczku lub łopatki).

 

2. Dobrze połącz mięso z sosem i odstaw na 15 minut, aby nabrało smaków marynaty.

 

3. Tofu umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz możliwość wyboru lepsze będzie tofu twarde (u mnie ponadto wędzone). Pokrój tofu w około 1 cm kawałki.

 

4. Do osobnej miski wlej pół szklanki wywaru warzywnego; dodaj 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę pasty chili (do kupienia w supermarketach). Zamieszaj i odstaw miskę na bok.

 

5. Posiekaj drobno 3 ząbki czosnku, zetrzyj 1 łyżkę świeżego imbiru i posiekaj 3 dymki.

 

6. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć zamarynowane mięso. Smaż około 3 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodaj imbir, czosnek, dymkę i smaż kolejną minutę.

 

7. Na patelnię wlej sos i duś mięso około 2 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.

 

8. Do mięsa na patelni wrzuć pokrojone w kostkę tofu i delikatnie wymieszaj. Smaż około 3 minut, aż tofu się zagrzeje, a sos je ładnie oblepi.

 

9. Wieprzowina z tofu po chińsku najlepiej smakuje podana od razu posypana posiekaną dymką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *