wieprzowina z tofu po chińsku

Wieprzowina z tofu po chińsku ? Mięso i tofu? Czy to pasuje? Coraz bardziej przekonuję się do tofu; jest bardzo pożywne i świetnie przyjmuje smaki konkretnej potrawy – to danie również to potwierdza. Jeśli zgromadzisz bazę kilku podstawowych produktów używanych w kuchniach Azji (sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy itd) zrobienie jakiegokolwiek dania o azjatyckim charakterze okaże się przysłowiową bułką z masłem. W tym przypadku dokładnie tak jest, ponieważ danie jest banalne w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku niecodziennych składników.

Wegetarianom, którzy z niedowierzaniem spoglądają na połączenie mięsa z tofu śpieszę wyjaśnić, że takie połączenie nigdy nie było i nie jest niczym nowym i nadzwyczajnym w kuchni chińskiej. Ta wieprzowina z tofu po chińsku pokazuje wręcz, że to bardzo dobre połączenie.

 

WIEPRZOWINA Z TOFU

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny;
  • 300 gramów tofu;
  • sos sojowy;
  • olej sezamowy;
  • ocet ryżowy;
  • pół szklanki wywaru warzywnego;
  • mąka kukurydziana;
  • pasta chilli;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka świeżego imbiru;
  • dymka;
  • olej arachidowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wlej 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę octu ryżowego. Wymieszaj. Włóż 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny (najlepiej z karczku lub łopatki).

 

2. Dobrze połącz mięso z sosem i odstaw na 15 minut, aby nabrało smaków marynaty.

 

3. Tofu umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz możliwość wyboru lepsze będzie tofu twarde (u mnie ponadto wędzone). Pokrój tofu w około 1 cm kawałki.

 

4. Do osobnej miski wlej pół szklanki wywaru warzywnego; dodaj 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę pasty chili (do kupienia w supermarketach). Zamieszaj i odstaw miskę na bok.

 

5. Posiekaj drobno 3 ząbki czosnku, zetrzyj 1 łyżkę świeżego imbiru i posiekaj 3 dymki.

 

6. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć zamarynowane mięso. Smaż około 3 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie dodaj imbir, czosnek, dymkę i smaż kolejną minutę.

 

7. Na patelnię wlej sos i duś mięso około 2 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.

 

8. Do mięsa na patelni wrzuć pokrojone w kostkę tofu i delikatnie wymieszaj. Smaż około 3 minut, aż tofu się zagrzeje, a sos je ładnie oblepi.

 

9. Wieprzowina z tofu po chińsku najlepiej smakuje podana od razu posypana posiekaną dymką.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *