Wieprzowina smażona z chrupiącym kalafiorem to banalne w przygotowaniu, a doskonałe w smaku danie, które z pewnością jest w stanie przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. Zdecydowanie najlepszym narzędziem do jego przygotowania jest patelnia wok, do zakupu której zachęcam nieustannie. Wok jest tani w zakupie, jeszcze tańszy w użytkowaniu, a służyć będzie wiele, wiele lat. Podobnie ze składnikami potrzebnymi do przygotowania sosu w tym daniu – jest ich wiele, ale są niedrogie i kupując je wystarczą na wiele kolejnych dań o charakterze azjatyckim. Stosując woka i zestaw azjatyckich składników sosu moja wieprzowina z kalafiorem jest aromatyczna i pozostaje soczysta, a kalafior jędrny. Po prostu sam smak.

 

WIEPRZOWINA SMAŻONA

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze 300 gramów;
  • kalafior (tutaj romanesco) o wadze 450 gramów (same różyczki);
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka octu ryżowego;
  • 1 łyżka kecap manis (słodki sos sojowy);
  • 1 łyżka sosu ostrygowego;
  • pół łyżeczki zielonej pasty curry;
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • dymka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki dania są jedynie dwa, a mianowicie polędwiczka wieprzowa o wadze 300 gramów oraz kalafior (tutaj romanesco) o wadze 450 gramów (same różyczki). Mięso od razu włóż do zamrażalnika na około 30 minut, aby potem łatwiej było je kroić w cienkie plasterki.

 

2. Kalafiora podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą i odłóż na bok.

 

3. Przygotuj sos – nada on daniu azjatyckiego charakteru i smaku. To właśnie dzięki sosowi to danie będzie zupełnie inne, aniżeli Twoje dotychczasowe dania z kalafiorem. A zatem do małej miski wlej: 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę kecap manis (słodki sos sojowy), 1 łyżkę sosu ostrygowego, 3 łyżki wody i pół łyżeczki zielonej pasty curry. Pamiętaj, że o smaku sosu decydujesz zawsze Ty – zmieniaj składniki i ich ilość według własnego upodobania. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw sos na bok.

UWAGA: Choć w kuchni azjatyckiej używa się zawsze tych samych składników sosu to jednak Ty ustalając ich proporcje decydujesz o ostatecznym smaku dania.

 

4. W osobnej filiżance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej – to niezawodny azjatycki sposób na zagęszczanie sosów.

 

5. Posiekaj na około 1-2 centymetrowe kawałeczki zielona dymkę; odłóż ją na bok.

 

6. Mięso wyjmij z zamrażalnika i pokrój w cienkie plasterki. Odstaw mięso na bok, aby nabrało temperatury pokojowej.

 

7. Różyczki kalafiora wrzuć na wrzącą wodę i od ponownego zawrzenia wody gotuj 2 minuty. Odcedź i odłóż kalafiora na bok.

 

8. Rozgrzej mocno woka, wlej łyżkę oleju arachidowego i wrzuć mięso. Podrzucając patelnią dość często smaż mięso około 1 minuty.

 

9. Krótko przesmażone mięso przełóż z patelni na talerz; odstaw je na chwilę na bok.

 

10. Woka postaw z powrotem na gaz. Wlej łyżkę oleju arachidowego i wrzuć kalafiora. Dolej niewielką ilość gorącej wody, przykryj woka pokrywą, zmniejsz ogień pod patelnią i duś kalafiora chwilę, aż stanie się „al dente”.

 

11. Podkręć gaz pod patelnią – do półtwardego kalafiora wrzuć wcześniej przesmażone mięso i wlej przygotowany wcześniej sos.

 

12. Na patelnię wrzuć przygotowaną wcześniej dymkę i wymieszaj wszystko podrzucając patelnią. Zmniejsz gaz pod wokiem.

 

13. Zrób pośrodku woka miejsce i wlej przygotowaną wcześniej skrobię ziemniaczaną, aby zagęścić sos. Zwykle 1 łyżeczka skrobi rozpuszczona w minimalnej ilości wody wystarczy, aby wieprzowina smażona wraz z kalafiorem pięknie okryła się lekko gęstym sosem.

 

14. Wyłóż danie na talerz i podawaj od razu – wieprzowina smażona może nie wygląda imponująco, ale uwierz – jest genialna w smaku.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *