Wieprzowina po chińsku to błyskawiczne danie z woka; jeżeli nie dysponujesz taką specjalną patelnią na zwykłej również to danie uda się Tobie przygotować, jednak musisz pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a smażenie odbywało się na mocnym ogniu. Ideą dań z woka jest bowiem bardzo szybkie smażenie w wysokiej temperaturze, dzięki czemu – tak, jak w tym przypadku – mięso pozostaje soczyste, a warzywa są chrupiące. Przygotowanie tego dania nie nastręczy trudności nikomu, za to smak będziecie pamiętać dłuuuuugo.

 

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwiczki wieprzowej;
  • 250 gramów brązowych pieczarek;
  • 200 gramów groszku cukrowego;
  • połowa żółtej papryki;
  • połowa czerwonej papryki;
  • dymka;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • limonka;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • czerwona papryczka chilli;
  • olej sezamowy z sezamu prażonego (to ważne);
  • sos sojowy;
  • sos ostrygowy;
  • biały sezam, czarny sezam (opcjonalnie);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w paseczki, pieczarki na połowę, albo na ćwiartki (w zależności od ich wielkości), posiekaj w drobną kostkę czerwoną i żółtą paprykę, obierz imbir.

 

3. Imbir zetrzyj na tarce, czerwoną chilli posiekaj na krążki, ziarna sezamu (po 1 łyżeczce) upraż na suchej patelni, a białą dymkę drobno posiekaj.

 

4. Groszek cukrowy przekrój na połowę, a następnie wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy woda z powrotem zawrze gotuj groszek 2 minuty, a następnie odcedź go i przelej obficie zimną wodą. Blanszowany groszek odłóż na bok na ręczniki papierowe.

 

5. Przygotuj sos; w tym celu wymieszaj w miseczce: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju sezamowego z sezamu prażonego (ciemny sos), 2 łyżki sosu ostrygowego, sok z połowy limonki, odrobinę ostrego sosu np. sriratcha. Gotowy sos odstaw na bok.

 

6. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej arachidowy lub roślinny i wrzuć pieczarki. Smaż je mieszając co chwilę przez podrzucanie patelni przez 2 minuty.

UWAGA: Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych, białych.

 

7. Do pieczarek wrzuć blanszowany groszek cukrowy.

 

8. Na patelnię wrzuć również czerwoną i żółtą paprykę. Smaż warzywa jeszcze max 2 minuty – muszą pozostać chrupiące.

 

9. Przesmażone warzywa zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw z powrotem woka na gaz.

 

10. Na mocno rozgrzanego woka wrzuć mięso i smaż je 2 minuty, aż z zewnątrz się przesmaży, a w środku pozostanie soczyste. Mięso zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw z powrotem woka na gaz.

 

11. Na woka wlej 2 łyżki oleju arachidowego – wok nie powinien teraz być zbyt gorący, bo przyprawy spalą się błyskawicznie. Po prostu unieś woka nad palnik na kilkanaście sekund i wrzuć zmiażdżony czosnek, starty imbir, czerwoną chilli i białą dymkę. Postaw z powrotem patelnię na gaz i smaż wszystko mieszając przez 30 sekund.

 

12. Na patelnię wrzuć przesmażone wcześniej warzywa i mięso – wymieszaj wszystko delikatnie i smaż 1 minutę, po czym wlej przygotowany wcześniej sos.

 

13. Na patelnię wlej również pół szklanki gorącej wody. Zamieszaj.

 

14. Na koniec wrzuć posiekaną w 2 centymetrowe kawałki zieloną dymkę.

 

15. Danie jest prawie gotowe. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i wlewaj powoli do sosu – rób to stopniowo; jeżeli sos zgęstnieje wcześniej nie wlewaj całej skrobi.

 

16. Wieprzowina po chińsku wyłóż na talerz i posyp wcześniej uprażonym białym i czarnym sezamem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.