Wieprzowina pieczona po grecku

Wieprzowina pieczona po grecku to solidna dawka kalorii i dobrego smaku. W przepisie użyłem karczku wieprzowego, ale może to być z powodzeniem łopatka wieprzowa, w ostateczności szynka lub schab. Najlepszym jednak wydaje się być właśnie karczek, ponieważ po upieczeniu jest soczysty i pełen smaku. Od Ciebie zależy, czy danie podasz z sosem zrobionym na bazie tej pieczeni, czy też zadowolisz się soczystym mięsem saute, jak ja. Wieprzowina marynowana jest przez 24 godziny w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie pieczona z małymi ziemniakami i cebulą perłową. To właśnie marynata i dodatki nadają potrawie greckiego charakteru, bowiem w tym aspekcie danie przypomina nieco greckie stifado.

 

WIEPRZOWINA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karczku wieprzowego;
  • 10 sztuk małych ziemniaków;
  • kilkanaście cebulek perłowych;
  • pół szklanki greckiej oliwy;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka suszonego tymianku;
  • łyżka suszonego oregano;
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
  • 1 cytryna;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

2. Do małego słoika wlej oliwę. Taką jak najlepszej jakości, extra vergine, najlepiej grecką.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

3. Suszone płatki chilli znakomicie podkręcą smak mięsa. Dodaj słuszną porcję do oliwy.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

4. Suszone tymianek i oregano to bardzo greckie przyprawy. Nie żałuj ich.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

5. Nie żałuj również soli. Oczywiście morskiej, najlepiej gruboziarnistej.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

6. Na koniec obierz czosnek i przeciśnij przez praskę wprost do oliwy.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

7. Wymieszaj dokładnie marynatę i pokryj nią cały kawałek mięsa. Staraj się jak najlepiej wmasować marynatę w każdy zakamarek mięsa.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

8. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

9. Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki na 45 minut przed pieczeniem. Zdejmij folię spożywczą i pozwól mu pooddychać. W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

10. Ziemniaki i cebule umieść w brytfance. Obierz czosnek i również wrzuć do brytfanki.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

11. Warzywa polej oliwą extra vergine, a następnie posyp solą morską.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

12. Aby dodać smaku warzywom przypraw je suszonym oregano. Całość delikatnie wymieszaj rękami, aby przyprawy pokryły dokładnie każde z warzyw.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

13. Jeżeli trzeba przewiąż mięso sznurkiem kuchennym, aby podczas pieczenia zachowało swój kształt. Ułóż mięso w brytfance na warzywach i wlej do niej 2-3 szklanki gorącej wody.

UWAGA: Jeżeli masz możliwość ułóż mięso na kratce grillowej, która mieści się w brytfance.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

14. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

15. Po tym czasie wyjmij brytfankę z piekarnika, wyciśnij bezpośrednio na mięso sok z całej cytryny, ponownie przykryj mięso folią aluminiową i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Mniej więcej co 20 minut zaglądaj do piekarnika i podlewaj mięso wytworzonymi w trakcie pieczenia sokami. Wtedy też delikatnie przemieszaj warzywa i podlej wszystko kolejną szklanką gorącej wody, gdy zajdzie taka potrzeba.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

16. Mięso będzie upieczone, gdy temperatura wewnątrz wskaże trochę ponad 70 stopni. Gdy temperatura wewnątrz mięsa będzie zbliżać się do tej temperatury zdejmij folię z mięsa i podkręć temperaturę piekarnika do 23o stopni, aby zrumienić z zewnątrz zarówno mięso, jak i warzywa.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

17. Gdy mięso jest upieczone wyjmij brytfankę z piekarnika i wyłóż karczek wieprzowy na talerz. Przykryj go folią aluminiową i daj mu odpocząć. Wyjmij z brytfanki warzywa i włóż do garnka, który umieść we wciąż gorącym piekarniku, aby utrzymać ciepło warzyw. Jeżeli chcesz zrób SOS według przepisu <<TUTAJ>>.

UWAGA: Przyrządzenie sosu nie musi być konieczne, ponieważ mięso przygotowane według przepisu jest niezwykle smaczne, aromatyczne i bardzo soczyste. Warto poczuć jego prawdziwy smak bez zalewania sosem, choćby najlepszym. Ostatecznie jednak to TY zdecydujesz, jak podasz swoją pieczeń.

Wieprzowina pieczona po grecku

 

18. Pokrój mięso na plastry. Wygląda fenomenalnie. Czy jadłeś kiedyś bardziej soczysty pieczony karczek?

Wieprzowina pieczona po grecku

 

19. Wieprzowina pieczona po grecku winna zostać podana z pieczonymi wraz warzywami, czyli cebulą i ziemniakami. Mięso albo polej sosem, albo sokami, które pozostały w brytfance po jego pieczeniu. Rewelacja.

Wieprzowina pieczona po grecku

Upiecz również KARCZEK WIEPRZOWY według przepisu <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *