Wieprzowina duszona z dodatkiem całkiem sporej ilości warzyw to przykład na to, że mając pozostały po pieczeniu kawałek mięsa (w tym wypadku schabu wieprzowego) przy odrobinie inwencji można stworzyć pełnowartościowe i pyszne danie. To danie z cyklu „przegląd lodówki”, dlatego traktujcie je raczej jako luźną wskazówkę na wykorzystanie zasobów Waszych lodówek. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie danie przygotować świadomie i celowo, nawet wykorzystując do tego celu surowe mięso wymagające nieco dłuższej obróbki. Ważne, by warzyw było sporo, a całość solidnie doprawiona oliwą i suszonym oregano. To prosty, kreteński sposób na zbudowanie niewiarygodnego smaku potraw.

 

WIEPRZOWINA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów pieczonej wieprzowiny (z dnia poprzedniego);
  • 3 duże pomidory (zimą przecier pomidorowy);
  • 1 cukinia;
  • po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej papryki;
  • 1 mała ostra papryczka;
  • 1 duża czerwona cebula;
  • dymka;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cukinię pokrój w półplasterki, paprykę wypestkuj i pokrój w kostkę.

 

3. Kolorowe papryki dodają daniu kolorytu i poprawiają jego smak, ale jeżeli masz tylko jeden rodzaj to po prostu dodaj tylko to, co akurat masz. Dokupowanie w tym przypadku warzyw moim zdaniem nie ma sensu.

 

4. Posiekaj drobno dymkę; cebulę czerwoną obierz i pokrój w grube kawałki.

 

5. Mięso pokrój w kostkę, a pomidory zetrzyj na tarce. Zimą oczywiście zamiast świeżych pomidorów użyj przecieru pomidorowego, oczywiście najlepiej takiego domowej roboty.

 

6.  W rondelku rozgrzej pół szklanki oliwy i wrzuć cebulę. Przesmaż ją chwilę, a następnie wrzuć pokrojone warzywa. Mieszając dość często smaż wszystko 2 minuty.

 

7. Następnie wrzuć mięso i smaż wszystko kolejne 2 minuty.

 

8. Mieszając składniki co jakiś czas postaraj się wszystko delikatnie przyrumienić, aby całość nabrała smaku.

 

9. Wlej przecier pomidorowy i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.

 

10. Całość dopraw suszonym oregano i solą.

 

11. Dolej do dania tyle wody, aby uzyskać żądaną gęstość. Wieprzowina duszona wymaga teraz jedynie kilkunastominutowego duszenia na wolnym ogniu. Zmniejsz zatem gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i czekaj cierpliwie napawając się unoszącym się zapachem oregano…

 

12. Na koniec spróbuj dania i w razie konieczności dopraw jeszcze oregano i solą. Jeżeli danie jest za kwaśne (może tak być, gdy pomidory nie były wystarczająco słodkie) dodaj również 1 łyżeczkę miodu.

 

13. Teraz pozostaje już jedynie wlać do dania 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Po zagotowaniu wyłącz gaz pod garnkiem. Gotowe. Ależ pachnie…

 

14. Wieprzowina duszona z dodatkiem warzyw to pożywne i bardzo smaczne, pachnące warzywami danie.

Wypróbuj również SCHAB PO BAKOŃSKU – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *