genuss festival vulcano schinken

W dniach 11-13 maja 2018 w Parku Miejskim w Wiedniu już po raz 11-sty odbędzie się Genuss Festival, czyli festiwal kulinarnych uniesień. Ta zawsze perfekcyjnie i z rozmachem przygotowana impreza kulinarno – towarzyska odbywająca się u stóp dumnie spoglądającego z pobliskiego cokołu Johanna Straussa kumuluje tłumy wielbicieli dobrego jedzenia i napitku. Kulinarnym doznaniom towarzyszy zwykle również piękna w tym czasie majowa pogoda w pięknym Wiedniu. Czy namawiać trzeba do pójścia w taki weekend do parku, gdzie w anturażu kwitnących drzew zjeść coś wysublimowanego? W dodatku, gdy można to popić to bardzo zacnym, austriackim napitkiem…

Relaks, piękna pogoda, wiosna w pełni, a do tego znakomite jedzenie i napitek. Idealny weekend.

GENUSS FESTIVAL UNIESIEŃ KULINARNYCH

Na tym wyjątkowym festiwalu w Wiedniu wszystko kręci się wokół regionalnych przysmaków. Czego zatem będzie można spróbować? Od ziołowych czekoladek, sera górskiego z Pinzgau i organicznej herbalimonady do karpia z podwiedeńskiego rejonu Waldviertel i makaronu z wiśniami, aż po ser z mleka bawolic i alpejskiego łososia. Będzie ser górski Bregenzerwald, wiedeńska szynka, boczek z mangalicy, dżemy ręcznie mieszane, ser piwny Pinzgauer i pod każdą postacią mak z Waldviertler. Będzie ajerkoniak lawendowy, kiełbasa karpiowa, ricotta z dolnej Austrii, kiełbasa ze Styrii z orzechami i wyciągiem z szyszek, ziarnista kawa z chilli, wędzone pstrągi i wiele, wiele innych.

Kruszon przygotowany z musującego różowego wina z endemicznego, styryjskiego szczepu schilcher plus świeże truskawki i woda sodowa. Koniecznie.

SIŁA AUSTRIACKIEJ TRADYCJI

Stałymi punktami tego święta smakoszy są tradycyjne gospodarstwa rolne, które działają w wielopokoleniowych rodzinach. I wciąż z pokolenia na pokolenie produkują tradycyjne austriackie specjały na podstawie starych receptur rodzinnych. Wszystkie smakołyki będzie można popijać różnego rodzaju napitkami, począwszy od austriackich win i piw, a skończywszy na schnapsach. Powiadam, jeżeli macie wolny najbliższy weekend i do Wiednia macie dość blisko wybierzecie się. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.

Wędliny od Karla Schardaxa… Koniecznie poczytajcie o tym fenomenalnym człowieku i o tym co robi…

Relację z poprzednich lat z GENUSS FESTIVAL znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.