Ziemniaki w Austrii są jednym z najważniejszych warzyw i produktów spożywczych w ogóle. Od kilkuset lat Austriacy składają hołd ziemniakowi używając go a to jako składnik sałatki, gotowany, smażony, pieczony, w formie puree, a także jako składnik ciasta na knedle. Na jarmarkach bożonarodzeniowych to właśnie pieczony ziemniak z różnymi sosami jest jednym z najważniejszych i najchętniej jadanych potraw. Wiedeńska zupa ziemniaczana wbrew pozorom wcale nie ogromem ziemniaka stoi, ale i on znalazł w niej swoje należne mu miejsce. Kto lubi pyszną kartoflankę na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych i szynki dojrzewającej oraz majeranku będzie tą zupą zachwycony. Ja jestem niezmiennie od lat. I to się na pewno nie zmieni. Pokochajcie tę zupę i Wy.

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego;
  • 3 większe ziemniaki;
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów z wywarem (namoczonych we wrzątku i ugotowanych);
  • 80 gramów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka);
  •  jedna cebula;
  • 150 gramów marchewki i selera korzeniowego łącznie;
  • mąka pszenna;
  • kwaśna śmietana;
  • liść laurowy;
  • suszony majeranek;
  • mielony kminek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypiorek;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1.  Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Marchewkę, selera i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę (stosunek ziemniaków do warzyw powinien być 1:2). Tak samo uczyń z szynką.

 

3. Wymieszaj razem warzywa i ziemniaki i podziel na dwie grupy w stosunku jedna trzecia do dwóch trzecich. Dlaczego dowiesz się już za chwilę 😉

 

4. Dwie łyżki masła klarowanego rozpuść na patelni i zeszklij na nim cebulę.

 

5. Następnie wrzuć na patelnię mniejszą porcję warzyw (tę jedną trzecią…) i smaż krótko na niezbyt mocnym ogniu. Następnie wsyp 2 łyżki mąki.

 

6. Na patelnię wlej dolej trochę wody i ciągle mieszając gotuj chwilkę, aż zasmażka zgęstnieje i będzie gładka.

 

7. Zawartość patelni przelej do garnka z połową bulionu i wszystko rozmieszaj. Zagotuj i przypraw suszonym majerankiem, liściem laurowym, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Wiedeńska zupa ziemniaczana już teraz zaczyna cudnie pachnieć.

 

8. W międzyczasie pozostałe warzywa i ziemniaki (te dwie trzecie…) gotuj w pozostałym bulionie do miękkości około 10-15 minut.

 

9. Do zupy wlej pół szklanki wywaru z gotowania grzybów.

 

10. Zupę gotuj 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i po chwili zmiksuj blenderem. Pozostaw na boku.

 

11. Na patelni przesmaż z 1 łyżką masła klarowanego drobno posiekaną szynkę i ugotowane kapelusze grzybów. Następnie przełóż je do zmiksowanej zupy.

 

12. Warzywa powinny być już ugotowane – połącz zmiksowaną zupę z ugotowanymi warzywami wraz z bulionem. Postaw garnek na gaz.

 

13. W szklance rozmieszaj 2 łyżki kwaśnej 18 % śmietany z chochelką zupy i przelej ją do garnka z zupą. Zamieszaj i zagotuj krótko.

 

14. Dopraw w razie potrzeby pieprzem, kminkiem i majerankiem oraz 1-2 łyżkami octu winnego.

 

15. Wlej zupę na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem – w Austrii szczypiorek dodaje się chyba do wszystkiego. Jeżeli wiedeńska zupa ziemniaczana Wam nie zasmakuje, to ja nie znam się na gotowaniu.

Drukuj

6 thoughts on “Wiedeńska zupa ziemniaczana”

  1. Zupa zrobiona i zjedzona.Cóż……ten przepis to mistrzostwo świata!Dawno nie jadłam tak pysznej,aromatycznej i sycącej zupy.Na pewno wejdzie na stałe do mojego domowego menu.Bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu i pozdrawiam serdecznie.

  2. tak – juz uściśliłem zapis 😉 Po prostu z mniejszą częścią warzyw robimy zasmażkę, a potem gotujemy i miksujemy. Łączymy z pozostałym bulionem z ugotowanymi warzywami. Dzięki temu warzywa gotowane w bulionie pozostają w całości, a te z zasmażką (zmiksowane) pięknie zagęszczają zupę i dają super smak. Namawiam Cię do wypróbowania tej zupy, bo jest genialna. Pachnie i smakuje świetnie, choć jest dość sycąca 😉 Smacznego 🙂

  3. Witam.Kusi mnie ten przepis,mam jednak pytanie.Czy do zmiksowanej zupy dodajemy ugotowane warzywa razem z bulionem czy bez?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *