Wiedeńska sałatka ze śledziami to coś zupełnie innego, niż znaliście do tej pory pod hasłem sałatka śledziowa. Ta wiedeńska sałatka śledziowa zrodziła się w mieście Straussa bardzo dawno temu, ale jadana jest chętnie do dzisiaj. To połączenie śledzia z jabłkiem, ziemniakami, górkami kiszonymi i jeszcze kilkoma innymi, ciekawymi dodatkami. Bardzo zachęcam do jej przyrządzenia, bo jest naprawdę super smaczna. Zresztą skoro zajadał się nią sam Johann Strauss, a potem tworzył tak wybitne dzieła, to czy może być inaczej…

 

WIEDEŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów filetów śledziowych typu bismarck (na kwaśno);
  • cebulka marynowana lub zwykła;
  • 120 gramów ogórków kiszonych;
  • 200 gramów ugotowanych ziemniaków sałatkowych;
  • 150 gramów netto jabłka typu szara reneta;
  • 10 sztuk kaparów;
  • kilka filetów anchois;
  • 100 gramów białej fasolki z puszki;
  • 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 150-200 gramów majonezu (według uznania);
  • sól, pieprz;
  • kwaśna zalewa ze śledzi (odrobina);
  • musztarda do smaku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, włóż w mundurkach do garnka, zalej zimną wodą, dodaj nieco soli i gotuj do miękkości. Ziemniaki powinny być sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu i po ich pokrojeniu nie rozpadną się, a zachowają zwartą strukturę.

 

3. Śledzie pokrój w centymetrowe paski lub około 1,5 centymetrową kostkę. Ziemniaki przestudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości około 1 centymetra. Ogórki kiszone pokrój w kostkę o identycznej wielkości, jak ogórki. Fasolkę odsącz z zalewy, opłucz, filety anchois drobno posiekaj. Cebulę marynowaną przesiekaj.

 

4. Obierz jabłko i pokrój w około 1 centymetrową kostkę. Do dużej miski włóż 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, 150-200 gramów majonezu i posiekane anchois (zamiast anchois możesz użyć pasty sardelowej).

 

5. Do miski wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki, jabłko i śledzie.

 

6. Do miski dodaj posiekaną marynowaną cebulę, białą fasolkę, kapary i 1-2 łyżeczki lekko pikantnej musztardy. Całość nieco posól (w razie potrzeby – uważaj, śledzie same w sobie są już  słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej 1-2 łyżki zalewy spod śledzi, aby wzmocnić smak sałatki i uzyskać właściwą strukturę sosu.

 

7. Sałatka powinna być dobrze, ale delikatnie wymieszana. Spróbuj, czy nie potrzeba jeszcze dodać któregoś ze składników lub przypraw. Jeśli jest w porządku owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na parę godzin, aż sałatka się „przegryzie”.

 

8. Wiedeńska sałatka śledziowa po „przegryzieniu się” smakuje wybornie, zwłaszcza podana z gotowanym, pokrojonym w plasterki jajkiem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *