Węgierska zupa z zielonego groszku to w sumie dość typowa zupa jarzynowa, jednak „węgierski akcent” w postaci odrobiny smalcu, skwarek i oczywiście słodkiej, mielonej papryki czyni ją unikalną. Zupa jest idealna na zimowe dni, jednak Węgrzy często jadają ją również na wiosnę, gdy pojawia się świeży groszek. Bazą zupy jest oczywiście zielony groszek – najlepiej świeży, ale z powodzeniem zastąpić można go tym mrożonym. Jeżeli nie lubisz smalcu możesz użyć innego tłuszczu, ale ja nie widzę sensu. Smalec to smalec… Ja dałem smalcu nieco mniej, ale dodatkowo użyłem nieco surowego, wędzonego boczku i wędzonej słoniny, aby wzbogacić smak zupy. Węgierska zupa z zielonego groszku jest pełna aromatów.

 

WĘGIERSKA ZUPA

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów mrożonego zielonego groszku;
  • 1 marchewka (lub dwie małe);
  • 1 cebula;
  • 1 główka czosnku;
  • kawałek selera;
  • 1 pietruszka;
  • słodka mielona papryka;
  • natka pietruszki;
  • 2 łyżki smalcu i/lub trochę słoniny i/lub boczku;
  • 1 wiejskie jajko;
  • mąka pszenna;
  • ostra węgierska pasta paprykowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Zacznij od przygotowania kluseczek: w małej miseczce rozbij 1 jajko, dodaj szczyptę soli, odrobinę pieprzu i mąkę – tyle, ile zabierze (w praktyce około 4 łyżek, w zależności od wielkości jajka). Zagnieć ciasto, wyrób dokładnie, owiń ściereczką i odłóż na bok.

 

3. Obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kosteczkę lub w plasterki. Główkę czosnku pozbaw wierzchniej łupinki, obierz cebulę. Cebula i marchewka nadadzą zupie sporo słodyczy – jeżeli wolisz mniej słodką zupę dodaj mniej marchewki i mniejszą cebulę.

 

4. Warzywa przełóż do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej około 1,5 litra zimnej wody, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

 

5. Ciasto wyjmij ze ściereczki, zagniataj jeszcze przez kilka minut, a następnie ręką, albo małym nożykiem odcinaj malutkie kawałeczki (pamiętaj, że kluseczki podczas gotowania znacznie zwiększą swoją objętość).

 

6. Kluseczki układaj na talerzu obsypanym mąką i mieszaj wraz z każdą nową partią, aby nie posklejały się.

 

7. Na małą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę boczek i słoninę oraz 2 łyżeczki smalcu (ja użyłem gęsiego). Węgierska zupa z zielonego groszku wymaga smalcu; nie zamieniaj go na inny tłuszcz, bo zupa straci sens…

 

8. Gdy tłuszcz się rozpuści wyjmij i odłóż na bok skwarki; dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj dokładnie, aż się lekko zrumieni (tzw. jasna zasmażka).

 

9. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie wrzuć garść posiekanej natki pietruszki i 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby nie było grudek.

 

10. Zasmażkę przelewaj do zupy cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki.

 

11. Do zupy dodaj przygotowane wcześniej skwarki i kluseczki (kluseczki muszą być dobrze otrzepane z mąki np. na sitku). Gotuj kilka minut, aż kluseczki zmiękną.

 

12. Pora ostatecznie przyprawić zupę najlepiej dodając trochę oryginalnej węgierskiej pasty paprykowej (na zdjęciu bardzo ostra i słona pasta) – możne je kupić w słoiczkach w większości marketów.

 

13. Węgierska zupa z zielonego groszku to bardzo sycące i konkretne jedzenie na chłodne dni. W dodatku bardzo smaczna.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *