Warzywa pieczone to potężna dawka witamin i dobrego smaku. O ile w lecie z dostępnością i różnorodnością warzyw nie ma najmniejszego problemu, o tyle w okresie zimowym ilość dostępnych warzyw jest mocno ograniczona. Ale gdy przyjrzeć się bliżej okaże się, że jest ich na tyle wystarczająco, aby przygotować pyszną ucztą warzywną – postaram się Wam to udowodnić. Warzywa wybierz takie, które lubisz, a przede wszystkim takie, które są w danej chwili dostępne. Staraj się wybierać warzywa sezonowe, bo te będą najlepsze w smaku. Warzywa krój na średniej wielkości kawałki – te za małe za bardzo się spieką, za duże nie upieką się właściwie.

 

WARZYWA PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • marchewka;
  • pietruszka;
  • szalotka;
  • pomidorki koktajlowe;
  • ziemniaki;
  • brukselka;
  • żółta i zielona papryka;
  • czerwoną papryka;
  • główka czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • suszone przyprawy (np. cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blachę do pieczenia wyłóż pokrojone warzywa.

 

2. Po namyślę dodałem również żółtą i zieloną paprykę, czerwoną paprykę oraz główkę czosnku w postaci obranych, ale pozostawionych w całości ząbków czosnku.

 

3. Warzywa posyp sporą ilością suszonych przypraw (cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn itp). Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

4. Polej warzywa dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine, dobrze wymieszaj wszystko, a na wierzch rozłóż obrane i pokrojone w nieduże kawałki buraki (burak pieką się najdłużej, dlatego kawałki powinny być mniejsze, niż w przypadku innych warzyw). Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

 

5. Wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj delikatnie i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut.

 

6. Warzywa pieczone nie mogą być zbyt miękkie – 1 godzina pieczenia powinna wystarczyć, aby upiekły się tak, jak należy. Powinny być „al dente” i wspaniale chrupiące – pieczenie wydobywa z warzyw ich najlepsze smaki.

 

7. Blachę z warzywami wyłóż na stół. Obok postaw dip koperkowy (jak go zrobić znajdziesz na mojej stronie). Pora zwołać współbiesiadników.

 

8. Warzywa pieczone zajadaj prosto z blachy lub podawaj na talerzu z dipem koperkowym.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *