Warzywa grillowane podane z pyszną polentą to danie świetne samo w sobie, ale nie da się ukryć, że w Polsce będzie jedynie dodatkiem do grillowanych mięsiw. Ale w sumie przecież nic w tym złego. Sezon grillowy trwa wiosnę i lato, a więc dość długo; grillujemy w tym czasie sporo. Ważne, by pamiętać, że oprócz mięsa, kiełbas, szaszłyków, ryb itd. niezbędnym elementem dań z grilla powinny być warzywa – nie zapominajcie o nich, bo świetnie wzbogacają posiłek. W tym przepisie proponuję coś nietypowego –  proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne grillowane bakłażany, cukinię i grillowaną polentę.

 

WARZYWA GRILLOWANE

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan;
  • 1 cukinia;
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej;
  • oliwa z oliwek;
  • świeży tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej.

 

2. Do wrzącej, gotującej się, dobrze osolone wody wsypuj powoli kaszkę kukurydzianą i mieszaj przez cały czas. Jeżeli polenta robi się zbyt gęsta dolej nieco wrzątku. Jeżeli jest za rzadko dosyp kaszki. Mieszaj i gotuj 3 minut (lub dłużej, jeżeli tak napisano na opakowaniu).

 

3. Polentę wyłóż na deskę lub talerz. Uformuj placek o grubości min. 1 centymetra. Pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Z przestudzonej polenty wykrawaj talary. Ja użyłem do tego celu kucharskiego ausztychera.

 

5. Wykrojone talary odłóż na bok. Jeżeli będziesz je grillować dopiero za kilka godzin owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ten czas – nic im nie będzie.

 

6. Bakłażana pokrój w 1-2 centymetrowe plastry, posól i odstaw na 30 minut, aż „wypłynie” z nich gorycz. Następnie lekko je przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

 

7. Cukinię pokrój w 1-2 centymetrowe plastry.

 

8. Grilluj warzywa i polentę – jeżeli używasz grilla elektrycznego lekko skrop go oliwą, zanim rozłożysz składniki. Jeżeli grillujesz „nad węglem” skrop oliwą składniki przed włożeniem na grilla. Grilluj całość kilka minut.

 

9. Rozłóż na talerzu bakłażana, na górę połóż polentę i cukinię. Posól, popierz, skrop oliwą extra vergine i posyp świeżym tymiankiem. Warzywa grillowane podane ze smakowitą polentą to doskonały posiłek sam w sobie, ale również jako dodatek do grillowanych mięs.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *