Warzywa grillowane podane z pyszną polentą to danie świetne samo w sobie, ale nie da się ukryć, że w Polsce będzie jedynie dodatkiem do grillowanych mięsiw. Ale w sumie przecież nic w tym złego. Sezon grillowy trwa wiosnę i lato, a więc dość długo; grillujemy w tym czasie sporo. Ważne, by pamiętać, że oprócz mięsa, kiełbas, szaszłyków, ryb itd. niezbędnym elementem dań z grilla powinny być warzywa – nie zapominajcie o nich, bo świetnie wzbogacają posiłek. W tym przepisie proponuję coś nietypowego –  proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne grillowane bakłażany, cukinię i grillowaną polentę.

 

WARZYWA GRILLOWANE

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan;
  • 1 cukinia;
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej;
  • oliwa z oliwek;
  • świeży tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

2. Do wrzącej, gotującej się, dobrze osolone wody wsypuj powoli kaszkę kukurydzianą i mieszaj przez cały czas. Jeżeli polenta robi się zbyt gęsta dolej nieco wrzątku. Jeżeli jest za rzadko dosyp kaszki. Mieszaj i gotuj 3 minut (lub dłużej, jeżeli tak napisano na opakowaniu).

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

3. Polentę wyłóż na deskę lub talerz. Uformuj placek o grubości min. 1 centymetra. Pozostaw do przestygnięcia.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

4. Z przestudzonej polenty wykrawaj talary. Ja użyłem do tego celu kucharskiego ausztychera.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

5. Wykrojone talary odłóż na bok. Jeżeli będziesz je grillować dopiero za kilka godzin owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ten czas – nic im nie będzie.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

6. Bakłażana pokrój w 1-2 centymetrowe plastry, posól i odstaw na 30 minut, aż „wypłynie” z nich gorycz. Następnie lekko je przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

7. Cukinię pokrój w 1-2 centymetrowe plastry.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

8. Grilluj warzywa i polentę – jeżeli używasz grilla elektrycznego lekko skrop go oliwą, zanim rozłożysz składniki. Jeżeli grillujesz „nad węglem” skrop oliwą składniki przed włożeniem na grilla. Grilluj całość kilka minut.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

 

9. Rozłóż na talerzu bakłażana, na górę połóż polentę i cukinię. Posól, popierz, skrop oliwą extra vergine i posyp świeżym tymiankiem. Warzywa grillowane podane ze smakowitą polentą to doskonały posiłek sam w sobie, ale również jako dodatek do grillowanych mięs.

WARZYWA GRILLOWANE z polentą podane

Duszona CUKINIA z POLENTĄ podana? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *