warzywa gotowane kuchnia krety

Warzywa gotowane są u nas – że tak powiem oględnie – dosyć średnio popularne. Może marchewka z groszkiem, może kapusta, ale generalnie wolimy albo surówki, albo warzywa z grilla lub pieczone. Jeśli nawet gotujemy warzywa, to musimy je koniecznie zalać albo jakimiś sosami, albo czymś, co nada smaku warzywom (np. bułka tarta na maśle do kalafiora). Warzywa tymczasem mają swój smak i zapewniam, że wystarczy odstawić na kilka pożywienie z dużą zawartością chemii i nadmiarem soli, by się przekonać o tym. Jeżeli ja tak jadam i żyję, to znaczy że da się. Jeżeli jadają tak na Krecie, a ich dieta uważana jest za najzdrowszą na świecie to uwierzcie, że i Wy możecie. Oto jeden z przykładów na takie danie.

 

WARZYWA GOTOWANE

SKŁADNIKI:

  • pęczek cykorii kolczastej lub liści szpinaku;
  • 1 cukinia;
  • 1 por;
  • czosnek;
  • cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • 2 duże wiejskie jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Cykorii kolczastej pewnie nie dostaniesz, więc możesz użyć liści szpinaku lub zwykłej cykorii. Por najlepiej, żeby miał jak najdłuższą jasnozieloną część. Jest najsmaczniejsza, a niestety nasze pory zwykle mają głównie tę najbardziej ostrą w smaku, białą część, a potem od razu ciemnozielone liście, które nie nadają się do jedzenia. Cukinia im młodsza, tym lepsza. W ogóle jest to danie wiosenne – na Krecie wiosna i dostatek warzyw zaczyna się właściwie już w marcu, u nas niestety trzeba poczekać przynajmniej do maja.

 

2. Stamnagathi, inaczej cykoria kolczasta to jedno z wielu bardzo popularnych na Krecie ziół. Wiosną jedzona jest wręcz nałogowo, co Kreteńczykom bardzo wychodzi na zdrowie. To interesujące z wyglądu zielsko o lekko gorzkawym smaku jest niewiarygodnie bogate w witaminy i minerały. Na Krecie zwykle dodaje się je do duszonego mięsa (kozina, jagnięcina), je na surowo w sałatkach lub gotuje i podaje na przykład, jak w tymże przepisie.

 

3. Stamnagathi najlepiej kupować na bazarach ulicznych bezpośrednio od rolników. Kilogram stamnagathi kosztuje około 2,5 Euro i potrzeba wielkiej reklamówki, aby ten kilogram zmieścić.

stamnagathi

 

4. Z cykorii odkrój jedynie korzonki i umyj ją pod bieżącą wodą. Obierz czosnek, umyj cukinię.

 

5. Cukinię pokrój z podłużne kawałki, pora pokrój w podobne części jak cukinię (głównie jasnozieloną część) i umyj pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj grubo.

 

6. Zagotuj wodę i wsyp do niej łyżeczkę soli. Wrzuć czosnek.

 

7. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą pora.

 

8. Wrzuć także cykorię.

 

9. Na koniec wrzuć cukinię.

 

10. Gotuj warzywa około 10 minut.

 

11. Na patelni – koniecznie na oliwie, ale niekoniecznie na tej extra vergine – usmaż jajka.

 

12. Odcedź ugotowane warzywa.

 

13. Przełóż warzywa na talerz, wyłóż obok jajka sadzone. Całość polej oliwą extra vergine i skrop obficie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Warzywa gotowane podane na sposób kreteński smakują naprawdę ciekawie.

Spróbuj również najsłynniejszej przekąski z Krety, czyli DAKOS. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *