WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami

Warzywa faszerowane to bardzo popularne w Grecji danie o nazwie Gemista. Danie aromatyczne od suszonego oregano i ziół w postaci natki pieruszki, mięty i koperku. Dobrze zrobiona gemista zasmakuje każdemu i przekonuje, że i bez mięsa można smacznie jadać. Oczywiście bywają wersję gemisty również z mięsem, więc każdy może to danie zmodyfikować według własnych potrzeb. Gemistę najczęściej przyrządza się z pomidorów papryki  i małych cukinii. W tym zestawie warzyw najszybciej upiecze się pomidor, potem papryka, a na końcu cukinia. Dlatego właśnie lepiej jest użyć małych cukinii, aby zrobiły się miękkie zanim pomidor rozpadnie się podczas pieczenia.

 

WARZYWA FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów ryżu;
  • 2 duże pomidory;
  • 1 nieduża okrągła cukinia;
  • 1 spora zielona papryka;
  • 1 duża cebula;
  • świeża mięta;
  • natka pietruszki;
  • pęczek koperku;
  • kawałek fenkuła;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • suszone oregano;
  • garść startego twardego, mocnego w zapachu sera;
  • 500 ml domowego sosu pomidorowego;
  • 2 duże ziemniaki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwa duże pomidory, 1 nieduża okrągła cukinia, 1 spora zielona papryka – warzywa umyj, osusz. Z warzyw odetnij końcówki („czapeczki”). Z pomidorów wydrąż środek (zachowaj go w misce), paprykę oczyść w środku, cukinię wydrąż (środek nie będzie potrzebny).

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

2. Zetrzyj na grubych oczkach tarki niedużą marchewkę i połowę zwykłej cukinii. Posiekaj drobno w kosteczkę dużą cebulę.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

3. Przygotuj i posiekaj drobno po garści świeżej mięty, natki pietruszki i koperku. Ja dodałem jeszcze nieco posiekanego w kosteczkę fenkuła. Środki z pomidorów zmiksuj w malakserze.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i fenkuł. Następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Smaż wszystko jeszcze minutę.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

5. Na patelnię wsyp 200 gramów ryżu, wlej zmiksowaną masę pomidorową i pół szklanki wrzącej wody. Gotuj ryż na małym ogniu około 10 minut.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

6. Dodaj posiekane zioła i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś całość kilka minut; w razie potrzeby podlej odrobiną wody.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

7. Dodaj startą cukinię i marchew; duś wszystko 3 minuty.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

8. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj garść startego, mocnego w zapachu sera (ja użyłem greckiej graviery, ale możesz użyć np. polskiego bursztyna). Wymieszaj farsz, w razie potrzeby dopraw oregano, solą i pieprzem.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

9. Wydrążone warzywa wypełnij farszem.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

10. Nafaszerowane warzywa ułóż „na stojąco” w naczyniu żaroodpornym; przykryj je „czapeczkami”. Wlej pomiędzy warzywa 500 ml sosu pomidorowego (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>).

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami gemista

 

11. Całość skrop oliwą, posyp suszonym oregano; pomiędzy warzywa włóż pokrojone na kawałki 2 ziemniaki. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20-30 minut, aż warzywa z wierzchu się przypieką i staną się miękkie.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami

 

12. Warzywa faszerowane to doskonałe danie na imprezy rodzinne – najlepiej smakuje podane na wspólnym stole w naczyniu, w którym się piekło. Do biesiady potrzeba oczywiście sporo czerwonego wina – tak właśnie jada się gemistę na Krecie.

WARZYWA FASZEROWANE ryżem i ziołami


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *