USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

Uszka z grzybami to świetny dodatek do czerwonego barszczu. Przeważnie do czerwonego barszczu. I przeważnie do postnego czerwonego barszczu na Wigilię. A ponieważ Wigilia Bożego Narodzenia to nie czas na eksperymenty, dlatego moje uszka z grzybami są bardzo klasyczne. Ale kto powiedział, że klasyka musi być nudna? Wypróbujcie mój przepis na świąteczne uszka z grzybami i delektujcie się ich smakiem. Jak zrobić doskonały barszcz wigilijny (którym możecie zajadać się również przy innych okazjach) znajdziecie na mojej stronie. Zachęcam do wypróbowania – zarówno barszczu, jak i uszek.


USZKA Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 jajko;
  • 50 gramów suszonych podgrzybków;
  • nieduża cebula;
  • 1 bułka kajzerka;
  • łyżeczka bułki tartej;
  • szklanka mleka;
  • masło;
  • sól, pieprz;

USZKA Z GRZYBAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Około 50 gramów suszonych grzybów (ja używam podrzybków) zalej wrzącą wodą. Mocz grzyby minimum 2 godziny, a następnie gotuj je przez około 30 minut (w wodzie, w której się moczyły) do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Odcedź grzyby i pozostaw do przestygnięcia. Powstały wywar grzybowy zachowaj (możesz zamrozić), by dodać go do zupy grzybowej lub barszczu wigilijnego.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

2. Przestudzone grzyby zmiel w maszynce. Pokrój również w drobną kostkę małą cebulę.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

3. Do zmielonych grzybów dodaj ¼ kajzerki przepuszczonej przez maszynkę (aby zebrała resztkę grzybów) i tyleż samo namoczonej w mleku (dobrze odciśnij!) świeżej kajzerki.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

4. Cebulę zrumień na maśle (nie przypal!) i przełóż do miski z grzybami.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

5. Dodaj sól, sporo pieprzu i dobrze wymieszaj.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

6. Jeżeli masa jest zbyt rzadka (bo nie odciskamy grzybów po wyjęciu z wywaru) dodaj 1 łyżeczkę bułki tartej. Dopraw ostatecznie do smaku.

UWAGA: Dodanie bułki tartej to opcja – jeżeli nie ma potrzeby nie dodawaj jej.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

7. Farsz wymieszaj i odstaw. Dobrym rozwiązaniem (który zwykle stosuję) jest przygotowanie farszu dzień wcześniej i przechowanie go przez noc w misce przykrytą folią spożywczą. Dzięki temu farsz „przegryza się” przez noc i nabiera świetnego smaku.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

8. Przygotuj ciasto. Wsyp na blat 400 gramów mąki pszennej, dodaj 1 żółtko, trochę soli i 2 łyżki dobrej oliwy extra vergine.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

9. „Przesiekaj” mąkę ze składnikami nożem, aby się połączyły, a następnie wlej szklankę gorącej wody, mieszaj i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Gotowe ciasto odstaw na 30 minut, aby „odpoczęło”.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

10. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj kółka na uszka. Moja „miarka” miała 7 cm średnicy.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

11. Na każdy krążek nakładaj farsz grzybowy i sklejaj uszka. Najpierw złóż krążek z farszem, jak pieroga, a następnie sklej oba jego końce.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

 

12. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 sztuk uszek.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze


USZKA Z GRZYBAMI NA WIGILIĘ

Gotuj na wolnym ogniu w osolonej wodzie 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem.

USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię najlepsze

Jak zrobić pyszny BARSZCZ CZERWONY dowiesz się <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “USZKA Z GRZYBAMI na Wigilię idealne”

  1. dzięki za miły komentarz. jednocześnie … przepraszam za drobne kłopoty techniczne 😉 pozdrawiam i życzę Smacznych Świąt 🙂

  2. „Witaj !
    Robię uszka od lat , bo jestem grzybiara i grzybów u mnie dostatek. Ale … moje uszka ciągle mnie nie zadowalały- bo jakieś takie za bardzo „grzybowe” . I chyba za zwarte i wkurzało mnie to. Posłuchałam znajomych i gdzieś usłyszałam ,że dobrze jest dodać do farszu trochę bułki tartej lub namoczonej. Potrzebowałam to sprawdzić i ……… super, wreszcie uczciwy przepis – prosty jak ” parasol ” ale wszystko w nim jest – jak ja to mówię czasami dla ” głupola „. Aleeeeeee…. też potwierdzasz moje doniesienia z okolic, że do ciasta trzeba dodać tylko żółtko , bez białka. Tez słyszałam ,ale TY to genialnie potwierdzasz. BO…… białko podobno utwardza ciasto.
    jeju , jest tyle blogów i przepisów i wreszcie KTOś ma pojęcie o gotowaniu .
    Życzę wspaniałych Świąt i dziękuję bardzo ,że mogłam poczuć ,że ktoś jeszcze hołduje starym zasadom gotowania – cudnym , prostym i bez udziwniania.
    Pozdrawiam
    Jola z krakowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *