Udka z kurczaka duszone z papryką i pieczarkami

Udka z kurczaka duszone w sosie z dodatkiem pieczarek i świeżej papryki podbitym na koniec kwaśną śmietaną.

Udka z kurczaka duszone z dodatkiem pieczarek i papryki to kolejny przykład na to, że zwykłego kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów. A kurczaka duszonego na tysiąc jeden sposobów i zawsze będzie smakował inaczej. O wyjątkowym smaku mojego dania decyduje świetna mieszanka przypraw oraz krótko, acz intensywnie przesmażone przed duszeniem warzywa. Oczywiście przesmażone warzywa są duszone jedynie kilka minut, aby nie rozpadły się i pozostały jędrne. Polecam to danie, jest naprawdę pyszne. Użyj wyrazistej przyprawy lub mieszanki przypraw, aby stało się wyjątkowe dla Ciebie.

Składniki

4 udka z kurczaka;
200 gramów brązowych lub zwykłych pieczarek;
nieduża papryka czerwona;
kawałek papryki zielonej;
1 papryczka chilli;
1-2 ząbki czosnku;
mielone ziele angielskie;
mielona słodka papryka;
mieszanka mielonych kminu rzymskiego, kolendry i anyżu;
suszony tymianek;
pęczek natki pietruszki;
oliwa z oliwek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na udka z kurczaka duszone

Udka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, następnie posól, popieprz i posyp dość obficie mielonym zielem angielskim. Przyprawione mięso smaż krótko z obu stron na mocnym ogniu na patelni poczynając od strony skóry.

Pieczarki oczyść i odetnij z nich nóżki i posiekaj je w plasterki. Papryki oczyść z nasion i błonek, umyj i osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w dużą kostkę. Podobnie, w duże kawałki pokrój kapelusze pieczarek.

Obsmażonego kurczaka przełóż do garnka. Dolej wrzącej wody, aby przykryła mięso i dodaj pokrojone nóżki pieczarek. Wsyp łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki intensywnej, swojej ulubionej przyprawy lub mieszanki przypraw. Ja użyłem mieszanki kminu rzymskiego, kolendry i anyżu. Duś kurczaka na wolnym ogniu około 45 minut (do miękkości).

Podczas gdy kurczak się dusi wymieszaj w dużej misce pokrojone kapelusze pieczarek i papryki, dodaj do nich obrane ząbki czosnku, oraz 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Rozgrzej mocno woka lub patelnię i wrzuć na nią warzywa, dodaj odrobinę soli, aby wypuściły wodę. Warzywa smaż na mocnym ogniu kilka minut podrzucając co chwilę patelnią, aby nie przypaliły się.

Gdy warzywa lekko zmiękną i zrumienią się dodaj łyżeczkę suszonego tymianku. Przesmażone warzywa włóż do duszącego się kurczaka. Jeżeli potrzeba uzupełnij danie wodą i duś wszystko maksymalnie 5 minut, warzywa muszą pozostać jędrne.

Udka z kurczaka duszone sposób podania

W szklance rozmieszaj łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody. Dodaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zahartuj sosem i wlej do garnka. Zagotuj, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec wrzuć sporą garść posiekanej natki pietruszki. Smakują świetnie z gotowanymi ziemniakami.


Wypróbuj fajny przepis na paszteciki mięsne oraz sprawdzony przepis na duszone kurze udka z fasolą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *