UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

Udka z kurczaka duszone z dodatkiem pieczarek i papryki to kolejny przykład na to, że zwykłego kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów, a kurczaka duszonego na tysiąc jeden sposobów i zawsze będzie smakował inaczej. O wyjątkowym smaku mojego dania decyduje świetna mieszanka przypraw oraz krótko, acz intensywnie przesmażone przed duszeniem warzywa. Oczywiście tak przygotowane warzywa podlegają następnie jedynie kilkuminutowemu duszeniu, aby nie rozpadły się i pozostały jędrne. Polecam to danie, jest naprawdę pyszne; użyjcie wyrazistej przyprawy lub mieszanki przypraw, aby stało się wyjątkowe dla Was.

 

UDKA Z KURCZAKA DUSZONE

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka;
  • 200 gramów brązowych lub zwykłych pieczarek;
  • 1 nieduża papryka czerwona;
  • 1 nieduża papryka zielona;
  • 1 papryczka chilli;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • mielone ziele angielskie;
  • mielona słodka papryka;
  • mieszanka mielonych kminu rzymskiego, kolendry i anyżu;
  • suszony tymianek;
  • pęczek natki pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

2. Udka z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowy; posól, popieprz i posyp dość obficie mielonym zielem angielskim.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

3. Przyprawione mięso smaż krótko z obu stron na mocnym ogniu na patelni poczynając od strony skóry.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

4. Pieczarki oczyść i odetnij z nich nóżki; posiekaj je w plasterki.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

5. Papryki oczyść z nasion i błonek, umyj i osusz ręcznikami papierowymi.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

6. Papryki pokrój w dużą kostkę, a kapelusze pieczarek w podobnie duże kawałki.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

7. Obsmażonego kurczaka przełóż do garnka. Dolej wrzącej wody, aby przykryła mięso i dodaj pokrojone nóżki pieczarek.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

8. Dodaj łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki intensywnej, swojej ulubionej przyprawy lub mieszanki przypraw. Ja użyłem mieszanki kminu rzymskiego, kolendry i anyżu. Duś kurczaka na wolnym ogniu około 45 minut (do miękkości).

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

9. Pokrojone kapelusze pieczarek i papryki wymieszaj w dużej misce; dodaj obrane ząbki czosnku. Wlej do nich 1-2 łyżki oliwy z oliwek.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

10. Rozgrzej mocno woka lub patelnię i wrzuć na nią warzywa; dodaj odrobinę soli, aby wypuściły wodę. Warzywa smaż na mocnym ogniu kilka minut podrzucając co chwilę patelnią, aby nie przypaliły się. Gdy warzywa lekko zmiękną i zrumienią się dodaj łyżeczkę suszonego tymianku.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

11. Przesmażone warzywa włóż do duszącego się kurczaka. Jeżeli potrzeba uzupełnij danie wodą i duś wszystko maksymalnie 5 minut – warzywa muszą pozostać jędrne.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

12. W szklance rozmieszaj łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody. Dodaj 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zahartuj sosem i wlej do garnka. Zagotuj.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

13. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć sporą garść posiekanej natki pietruszki.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

 

14. UDKA z kurczaka duszone z dodatkiem warzyw smakują świetnie z gotowanymi ziemniakami.

UDKA Z KURCZAKA duszone z warzywami

A może pieczone GĘSIE UDKA? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *