Tzatziki to wspaniały grecki sos (dip), który pasuje chyba do wszystkiego – do mięsa, ale i np. pieczonych warzyw. Większość z Was z pewnością ma swój przepis na niego, a Ci, którym on „nie wychodzi” niech spróbują mojego przepisu – przywieziony prosto z Krety, oryginalny, uczyni Waszą kuchnię bardziej smakowitą i autentyczną. Podstawą dobrego sosu tzatziki jest gęsty, naturalny jogurt – w oryginale o zawartości 10% tłuszczu, u nas trudny do zdobycia.

Dobre tzatziki nie powinny zawierać zbyt dużej ilości czosnku i ogórka – te powinny być jedynie uzupełnieniem smaku. Aby sos był aromatyczny nie potrzeba wcale dodawać kolejnych ząbków czosnku i soli – wystarczy po prostu połączyć jogurt kilka godzin wcześniej z pastą czosnkową, a z ogórkami połączyć dopiero chwile przed podaniem sosu.

 

TZATZIKI SOS GRECKI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramowe opakowanie gęstego jogurtu o zawartości tłuszczu 10%;
  • 1 świeży ogórek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa extra vergine;
  • biały ocet winny lub cytryna;
  • sól, suszone oregano i oliwki do ozdoby;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jogurt, który jest podstawą w tym przypadku powinien być gęsty, naturalny, o zawartości tłuszczu 10%. Najlepszy oczywiście będzie oryginalny, grecki, ale w przypadku jego braku użyj „typu greckiego”, np. Bakoma.

 

2. Do moździerza włóż obrany i zmiażdżony ząbek czosnku (jeżeli wolisz wrzuć cały; rozetrzesz go za chwilę) i wlej dwie łyżeczki oliwy extra vergine.

 

3. Wlej do moździerza dwie łyżeczki białego octu winnego i wsyp szczyptę soli. Dokładnie wszystko utrzyj na gładką masę.

 

4. Do miski przełóż jogurt; dodaj do niego otrzymaną pastę czosnkową i wymieszaj całość bardzo dokładnie. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na kilka godzin, aby jogurt pochłonął smaki pasty.

 

5. Ogórka umyj dobrze pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Ja sugeruję duże oczka, ale jeżeli wolisz możesz użyć tych mniejszych – kwestia preferencji.

 

6. Starte ogórki przełóż na sito, odciśnij z nich nadmiar wody, a następnie zasyp szczyptą soli i wymieszaj. Sito pozostaw na misce na pół godziny, aby w tym czasie odciekła pozostała woda z ogórka.

 

7. Tzatziki należy „wykończyć” pół godziny przed ich konsumpcją, aby sos nie „podszedł” wodą. W tym celu przełóż starte ogórki do gazy i bardzo, bardzo porządnie odciśnij pozostałą jeszcze wodę. Następnie wyjmij „przemacerowany” jogurt z lodówki i dodaj do niego odciśnięte ogórki.

 

8. Dopraw tzatziki ostatecznie solą, oliwą, octem winnym (lub zamiennie cytryną) – jeżeli potrzeba. Możesz również dodać niedużą garstkę posiekanego świeżego koperku 😉

Tzatziki sos grecki podawaj skropione odrobiną oliwy extra vergine, posypane odrobiną suszonego oregano z oliwką na środku. Podawaj np. do gyrosa – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *