Twarożek z olejem z pestek dyni ze Styrii

twarożek podawany z olejem z pestek dyni to smaczna pasta do smarowania chleba przyrządzona z twarogu oraz oleju z pestek dyni i kwaśnej śmietany.

Twarożek z olejem z pestek dyni to osobliwość podpatrzona przeze mnie w Austrii, gdzie styryjskie dynie i olej z nich tłoczony uważane są za eliksir młodości i zdrowia. Olej z pestek dyni, jeszcze kilka lat temu całkowicie u nas nieznany i niemożliwy do kupienia, staje się powoli stałym bywalcem na półkach większych sklepów. Jeśli go jeszcze nie znasz to koniecznie wypróbuj. Jego przyjemny, orzechowy smak idealnie pasuje do sałatek, ale i do twarożku.  Tak, jak w tym przypadku.

Składniki

250 gramów półtłustego lub tłustego dobrej jakości twarogu;
kwaśna, gęsta śmietana;
olej z pestek dyni;
pestki dyni (najlepsze styryjskie, czarne);
ząbek czosnku;
sól, pieprz;

Przepis na twarożek z olejem z pestek dyni

Pestki dyni (2-3 łyżki) upraż na suchej patelni, odłóż do przestygnięcia, a następnie zmiel lub ugnieć w moździerzu. Od Ciebie zależy, czy zmielisz pestki na miał, czy też pozostawisz nieco większe kawałeczki.

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wlej do niego około 20 ml oleju z pestek dyni, tyle powinno wystarczyć, ponieważ olej z pestek dyni jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Oczywiście, jeśli masz ochotę możesz użyć nieco więcej oleju, wszytko zależy od twojego smaku.

Do twarogu wciśnij ząbek czosnku i dodaj 1 łyżkę śmietany. Twaróg posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie wrzuć zmielone pestki dyni i ponownie wymieszaj wszystko.

Pora ostatecznie doprawić twarożek. Być może trzeba go jeszcze posolić lub popieprzyć, albo dodać więcej śmietany, aby nie był za suchy. Niewykluczone, że trzeba będzie również dodać do twarożku trochę więcej oleju z pestek dyni. Gdy uzyskasz już żądany smak przełóż twarożek z pestkami dyni do małej miseczki, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Twarożek podawaj zawsze w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij go z lodówki przynajmniej na godzinę przed jedzeniem. Najlepiej smakuje na kromce chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem.


Poznaj interesujący przepis na styryjska sałatka z ziemniakami>> albo klasyczny przepis na pasta jajeczna.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *