Twarożek z pestkami dyni to osobliwość podpatrzona przeze mnie w Austrii, gdzie styryjskie dynie i olej z nich tłoczony uważane są za eliksir młodości i zdrowia. Oczywistym jest, że wciąż mało u nas znany olej z pestek dyni, o burym, bardzo ciemno zielonym, czarnym wręcz kolorze, nie jest polskim faworytem. Z kuchni świata czerpać jednak należy ku poszerzeniu naszych smaków, ale i poznawaniu nowych, interesujących przepisów.

Olej z pestek dyni, jeszcze kilka lat temu całkowicie u nas nieznany i niemożliwy do kupienia staje się powoli stałym bywalcem na półkach większych sklepów. Jeżeli go jeszcze nie znacie wypróbujcie; jego przyjemny, orzechowy smak idealnie pasuje do sałatek, ale i do twarożku. Tak, jak w tym przypadku.

 

TWAROŻEK Z PESTKAMI DYNI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów półtłustego lub tłustego dobrej jakości twarogu;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • olej z pestek dyni;
  • pestki dyni (najlepsze styryjskie, czarne);
  • ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Pestki dyni (2-3 łyżki) upraż na suchej patelni, odłóż do przestygnięcia, a następnie zmiel lub ugnieć w moździerzu. Od Ciebie zależy, czy zmielisz pestki na miał, czy też pozostawisz nieco większe kawałeczki.

 

3. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wlej do niego około 20 ml oleju z pestek dyni – tyle powinno wystarczyć, ponieważ olej z pestek dyni jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku.

 

4. Do twarogu wciśnij ząbek czosnku i włóż 1 łyżkę śmietany.

 

5. Twaróg posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

 

6. Do twarogu wrzuć zmielone pestki dyni i wymieszaj wszystko.

 

7. Pora ostatecznie doprawić twarożek – być może trzeba go jeszcze posolić lub popieprzyć, albo dodać więcej śmietany, aby nie był za suchy.

 

8. Niewykluczone, że trzeba będzie również dodać do twarożku trochę więcej oleju z pestek dyni.  Gdy uzyskasz już żądany smak przełóż twarożek z pestkami dyni do małej miseczki, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

 

9. Twarożek z pestkami dyni podawaj zawsze w temperaturze pokojowej – najlepiej smakuje na kromce chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Koniecznie spróbuj również OMLETA PO STYRYJSKU – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *