Tuńczyk w pomidorach z makaronem to świetne danie. To po prostu makaron w lekko pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem tuńczyka w oliwie, z dość wyraźną nutą smakową kaparów i anchois. Po prostu smak i zapach morza na talerzu. W oryginale takie włoskie „primo piatto” nazywa się „tagliatelle al tonno”, ja jednak oryginału tutaj nie powielam, chociaż mój przepis jest bardzo do niego zbliżony. To danie zachwyci wszystkich, którzy lubią zdecydowane smaki.

 

TUŃCZYK W POMIDORACH Z MAKARONEM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów makaronu tagliatelle lub innego;
  • około 100 gramów tuńczyka w oliwie;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • puszka pomidorów bez skóry lub domowego sosu pomidorowego;
  • 6 filecików anchois w oliwie;
  • natka pietruszki;
  • płatki ostrego chilli;
  • mały kieliszek białego wina;
  • 2 łyżki kaparów;
  • kilka czarnych oliwek;
  • 1 łyżeczka cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Czosnek obierz, a fileciki anchois drobno posiekaj. Zamiast filetów możesz użyć pasty sardelowej, jeśli akurat taką dysponujesz. Umyj natkę pietruszki.

 

3. Tuńczyka odsącz z oliwy, czosnek posiekaj drobno, oliwki pokrój w kawałeczki. Kapary wyjmij i odsącz z zalewy – jeżeli chcesz możesz je posiekać, ale nie jest to konieczne, ponieważ i tak rozpadną się podczas smażenia.

 

4. Makaron gotuj w dobrze osolonym osolonym wrzątku.

 

5. Na średnio rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z tuńczyka i wrzuć kapary. Smaż je 2 minuty ciągle mieszając (uwaga – będzie pryskać…).

 

6. Dorzuć zmiażdżony czosnek i anchois. Smaż około 1 minuty. Ogień pod patelnią nie może być zbyt duży, bo składniki się przypalą.

 

7. Wlej nieduży kieliszek białego wina (około 100 ml), dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz płatki chilli. Zamieszaj i duś około 5 minut, aż płyn w większości odparuje.

 

8. Dodaj odsączonego z oliwy i drobno posiekanego tuńczyka, sos pomidorowy lub pomidory z puszki, połowę natki pietruszki oraz posiekane oliwki.

 

9. Zamieszaj i duś wszystko na bardzo wolnym ogniu kilka minut mieszając sos co jakiś czas.

 

10. Gdy sos jest gotowy pewnie będzie zbyt gęsty, dolej zatem według potrzeby trochę wody z gotowania makaronu (50-100 ml, jeżeli zajdzie taka potrzeba – składniki sosu są bardzo wyraziste w smaku, więc odrobina wody im „nie zaszkodzi”). Zamieszaj, duś jeszcze minutę.

 

11. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem  – dodaj drugą połowę natki pietruszki. Wymieszaj.

 

12. Tuńczyk w pomidorach z makaronem podawaj od razu posypany natką pietruszki.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *