tramezzini z tuńczykiem

Tramezzini z tuńczykiem i z karczochami to połączenie znakomite – smaczne i nietuzinkowe. Tramezzini to niewielkie, trójkątne kanapki, jadane we Włoszech w ciągu dnia. Ich bazą jest biały, pszenny chleb tostowy oraz „smarowidło”, najczęściej w postaci majonezu w całkiem sporej ilości. Oprócz tego składniki są w zasadzie dowolne. Tramezzini (czytaj trameccini) robi się błyskawicznie, chociaż trzeba najpierw przygotować chleb, czyli bazę kanapki. We Włoszech popularność tramezzini powoduje, że gotowe kromki chleba do ich przygotowania można kupić prawie w każdym sklepie.

W Polsce trudno zdobyć oryginalny chleb do tramezzini, ale też z powodzeniem zastąpić go można chlebem pszennym, tostowym. Jeżeli majonez jest dla Ciebie zbyt tłustym dodatkiem zastosuj jeden z ulubionych serków do smarowania pamiętając jednak, że nie zastąpi on w żadnym przypadku smaku majonezu. I wbrew pozorom wcale nie jest zdrowszy…

 

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki pszennego chleba tostowego;
  • kilka serc karczochów w oliwie;
  • mały słoiczek majonezu;
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cztery kromki chleba tostowego połóż jedna na drugą i odkrój brzegi (skórkę). Jeżeli posiadasz oryginalny chleb do przygotowywania tramezzini ten punkt po prostu pomiń.

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

2. Wyjmij ze słoiczka karczochy, odsącz z nadmiaru tłuszczu i dość drobno posiekaj.

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

3. Kromki chleba rozłóż na blacie. Każdą z nich posmaruj 1-2 łyżkami majonezu. Im więcej majonezu, tym kanapka będzie smaczniejsza i mniej „sucha”, ale też będzie dość tłusta. Proporcje zatem zależą tylko i wyłącznie od Ciebie…

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

4. Na dwie z kromek nałóż posiekanego tuńczyka z puszki. Ja użyłem takiego w sosie własnym, ale może być również w oleju (czy to jednak już nie za tłusto ?)

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

5. Na wierzch kromek z tuńczykiem nałóż posiekane karczochy. Uwaga: jeżeli wolisz, możesz tuńczyka i karczochy posiekać drobniutko, wymieszać z majonezem i przygotować z nich pastę, którą posmarujesz chleb. Alternatywnie wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę i nią posmaruj kanapki. Tramezzini z pastą je się z pewnością wygodniej, jednak wymagają dodatkowej pracy. Twój wybór 😉

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

6. Kromki ze składnikami przykryj pozostałymi dwoma kromkami, dociśnij i przekrój po skosie tak, aby powstały trójkątne kanapki.

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

 

7. Tramezzini z tuńczykiem oraz z karczochami podawaj od razu, albo po schłodzeniu w lodówce.

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM z karczochami

Przygotuj SAŁATKĘ z tuńczykiem przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *