Tiropitakia to greckie pierogi z serem. Przygotowuje się je z ciasta filo i wypełnia farszem z sera lub mieszanki serów. Upieczone, chrupiące pierogi podaje się z miodem, na słodko. Tiropitakia są absolutnie doskonałe w smaku i choć z pewnością nie są dietetyczne to nie znam nikogo, kto nie spróbowałby chociaż jednego pierożka. Przy przyrządzaniu ważne jest, by tiropitakia było czuć masłem, a farsz serowy „miał charakter”. Jak zrobić te pyszne pierogi z Krety? Przedstawiam Wam swoją wersję – mam nadzieję, że je wypróbujecie, bo zecydowanie warto. Myślę, że większość z Was zakocha się w nich.

 

TIROPITAKIA

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta filo (jeśli mrożone rozmroź je najpierw według wskazań na opakowaniu);
  • 150 gramów dobrej jakości sera feta;
  • 150 gramów dojrzewającego sera twardego ( u mnie kreteńska grawiera);
  • 1-2 jajka;
  • 1 duża kostka masła albo i nieco więcej;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj farsz; w tym celu do dużej miski zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser dojrzewający i wrzuć do niego rozkruszoną fetę. Oczywiście możesz zastosować inne sery, ale pamiętaj, że muszą to być tzw. suche sery, w przeciwnym wypadku nadmiar płynów z serów w trakcie pieczenia może zniszczyć pierożki. Wiem, że feta stricte „suchym” serem nie jest, ale prawdziwa feta jest, natomiast wszelkie podróbki po prostu się nie nadają. Myśle, że z powodzeniem możesz zastosować zamiast fety np. naszą bryndzę.

UWAGA: Użyj tylko dobrych jakościowo serów.

 

3. Do serów wbij 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości, a także od konsystencji masy), dodaj świeżo zmielony pieprz i nieco soli, jeśli to konieczne (sery są słone – nie przesadź).

 

4. Masę serową wyrób na gładką masę i odstaw na bok.

 

5. W małym rondelku rozpuść kostkę masła lub masło klarowane i przestudź je. Czy kostka wystarczy nie wiem, zależy. Lepiej mieć w pogotowiu dodatkową ilość masła, którą będziesz w stanie szybko rozpuścić i schłodzić.

UWAGA: Nie żałuj masła. Dodaj ono wybornego smaku pierogom.

 

6. Gdy masło jest wystudzone można przystąpić do formowania pierożków. Zacznij od … nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie przygotuj pędzelek do rozsmarowywania masła i opakowanie ciasta filo. Formowanie pierożków musi nastąpić w jak najszybszym czasie, ponieważ ciasto filo bardzo szybko wysycha, a wtedy łamie się i nie nadaje się już do niczego…

 

7. Ciasto przekrój na trzy równe (mniej więcej…) części. Nie wyjmuj go z opakowania, dzięki temu nie będzie wysychało.

 

8. Dwa z trzech kawałków ciasta owiń dokładnie ściereczką (aby nie wyschło) i odłóż na bok. Pozostaw trzecią część, którą zajmij się błyskawicznie.

 

9. Pozostawioną część ciasta wyjmij z opakowania i rozłóż na czystym blacie. Posmaruj pierwszy pasek ciasta masłem.

 

10. Na posmarowany masłem pasek ciasta nałóż łyżeczkę farszu serowego (w dolnej jego części).

 

11. Zwijaj pasek ciasta w kopertę uprzednio zakładając boki ciasta do środka, aby w trakcie pieczenia farsz nie wypłynął ze środka. Postępuj tak ze wszystkimi paskami ciasta. Musisz działać błyskawicznie, aby ciasto nie wyschło. Gotowego pierożka posmaruj roztopionym masłem.

 

12. Postępuj w podobny sposób z każdym paskiem ciasta, a gotowe pierożki posmarowane masłem układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.

 

13. Tiropitakia zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż ciasto pięknie się zrumieni, a w kuchni czuć będzie wspaniały zapach masła…

 

14. Tiropitakia pierogi greckie podawaj na gorąco solo albo polane miodem i posypane np. ziarenkami sezamu. Coś pysznego.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *