tażin z kurczaka

Tażin z kurczaka brzmi nieco egzotycznie. Tażin to w zasadzie nie tyle danie, ile sposób jego przygotowania, a tak naprawdę to nazwa glinianego naczynia z pokrywą. Dzięki temu składniki duszą się bez konieczności dodawania tłuszczu, bądź wody (parująca woda podczas duszenia osiada na wnętrzu pokrywy, a następnie nie znajdując ujścia skrapla się). W tym przypadku doskonała marynata oraz kiszone cytryny decydują o niepowtarzalnym smaku tego dania z kurczakiem na czele. Nie ma się co czarować – trochę pracy przy tym daniu jest.

Potrzeba również kilku przypraw, których jak się domyślam nie używacie na co dzień. Przede wszystkim kiszone cytryny – w Polsce kupić ich raczej nie można, ale bardzo łatwo je przyrządzić samemu. Niestety potrzebują około miesiąca, aby były gotowe do użycia. Poza tym potrzebne będą kmin rzymski (ogólnodostępny i niedrogi) oraz najlepiej afrykańska mieszanka przypraw „ras el hanout”. Z dostępnością tej już jest nieco gorzej. W zasadzie chyba pozostaje tylko internet. Jeżeli jednak zdecydujesz się te przyprawy zakupić to gwarantuję, że zużyjesz je do kolejnych potraw w tej tonacji smakowej. Albo do kolejnego tagine z kurczaka, bo tak Ci zasmakuje.

 

TAŻIN Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kurczak zagrodowy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 4 cebule;
  • 2 duże pomidory;
  • 3 ziemniaki;
  • duża garść oliwek;
  • 2 kiszone cytryny;
  • 1 łyżka kminu rzymskiego;
  • 1 czubata łyżka czerwonej, słodkiej papryki;
  • 2 czubate łyżki mielonej kolendry;
  • natka pietruszki;
  • świeża kolendra;
  • szafran;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dzień przed gotowaniem dania przygotuj marynatę (chermoula) i zamarynuj w niej kurczaka. W tym celu wrzuć do miksera: 2 posiekane byle jak ząbki czosnku, posiekany 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 małą papryczkę chili, 2 cebule pokrojone w piórka.

 

2. Najważniejszym składnikiem tego dania są marynowane cytryny – jak je zrobić znajdziesz na mojej stronie.

 

3. Pokrój połowę kiszonej cytryny w kostkę i dorzuć do blendera.

 

4. Przygotuj i wrzuć do blendera: czubatą łyżkę kminu rzymskiego, czubatą łyżkę czerwonej, słodkiej papryki i 2 czubate łyżki mielonej kolendry. Jeżeli masz to dodaj również łyżkę mieszanki przypraw „ras el hanout”.

 

5. Posiekaj i dodaj do blendera połowę pęczka natki pietruszki i tyleż samo świeżej kolendry.

 

6. Do szklanki wlej około 100 ml gorącej wody i wrzuć szczyptę szafranu. Po około 5 minut całość przelej do blendera.

 

7. Całość posól i popieprz.

 

8. Wlej 120 ml oliwy extra vergine.

 

9. Całość dokładnie zmiksuj – powstała właśnie oryginalna marokańska marynata o nazwie „chermoula” – wygląda, jak wygląda, ale zapach zniewala.

 

10. Kurczaka podziel na części, umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

 

11. Dodaj 3/4 przygotowanej wcześniej chermouli i obtocz dokładnie kurczaka w marynacie. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę.

 

12. Na drugi dzień pokrój 2 spore pomidory i tyleż samo cebuli; dodaj połowę pozostałej marynaty i wymieszaj.

 

13. Wyłóż warzywa na spód dużej patelni o wysokich brzegach (lepszy będzie specjalny garnek marokański o nazwie tażin, ale dość trudno go zdobyć w Polsce).

 

14. Na wierzch rozłóż zamarynowanego kurczaka.

 

15. Dookoła rozłóż 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki oraz około 150 gramów zielonych oliwek.

 

16. Na środku połóż pokrojone w plastry pomidora i cebulę.

 

17. Na wierzchu rozłóż połowę świeżej kolendry, po obwodzie rozłóż pokrojoną w ósemki kiszoną cytrynę, a całość polej pozostałą marynatą z dodatkiem odrobiny wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu niecałą 1 godzinę. Po tym czasie mięso kurczaka winno delikatnie odchodzić od kości, a sos winien mieć lekko kwaskowy posmak. Tażin z kurczaka gotowy – nuta Maroko na naszych stołach…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *