Tażin z kurczaka z warzywami przepis podstawowy

Tażin z kurczaka przygotowany został z kurczaka najpierw podzielonego na kawałki i marynowanego w chermouli, a następnie duszonego z dodatkiem ziemniaków, oliwek, cebuli i pomidorów.

Tażin z kurczaka brzmi nieco egzotycznie. Tażin to nazwa glinianego naczynia z pokrywą, w którym składniki duszą się bez konieczności dodawania tłuszczu, bądź wody. Parująca woda podczas duszenia osiada na wnętrzu pokrywy, a następnie nie znajdując ujścia skrapla się. W tym przypadku doskonała marynata oraz kiszone cytryny decydują o niepowtarzalnym smaku tego dania z kurczakiem na czele. Nie ma się co czarować, trochę pracy przy tym daniu jest. Jednak jego niepowtarzalny smak spowoduje, że po tażin z kurczaka sięgać będziesz częściej.

Składniki

1 duży kurczak zagrodowy;
2 ząbki czosnku;
kawałek świeżego imbiru;
1 czerwona papryczka chilli;
4 cebule;
2 duże pomidory;
3 ziemniaki;
duża garść oliwek;
2 kiszone cytryny;
1 łyżka kminu rzymskiego;
1 czubata łyżka czerwonej, słodkiej papryki;
2 czubate łyżki mielonej kolendry;
natka pietruszki;
świeża kolendra;
szafran;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na tażin z kurczaka

Dzień przed gotowaniem dania przygotuj marynatę (chermoula) i zamarynuj w niej kurczaka. W tym celu wrzuć do miksera 2 posiekane byle jak ząbki czosnku, posiekany 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 małą papryczkę chili, a także 2 cebule pokrojone w piórka. Najważniejszym składnikiem tego dania są kiszone cytryny, przepis jak je zrobić znajdziesz na mojej stronie. Pokrój połowę kiszonej cytryny w kostkę, a następnie dorzuć do blendera.

Do blendera dodaj również czubatą łyżkę kminu rzymskiego, czubatą łyżkę czerwonej, słodkiej papryki i 2 czubate łyżki mielonej kolendry. Jeżeli masz to dodaj również łyżkę mieszanki przypraw „ras el hanout”.

Do szklanki wlej około 100 ml gorącej wody, a następnie wrzuć szczyptę szafranu. Po upływie około 5 minut całość przelej do blendera. Posiekaj i włóż do blendera połowę pęczka natki pietruszki i tyleż samo świeżej kolendry. Całość posól i popieprz. Wlej 120 ml oliwy extra vergine, a następnie całość dokładnie zmiksuj. Powstała właśnie oryginalna marokańska marynata o nazwie „chermoula”. Wygląda, jak wygląda, ale zapach zniewala.

Kurczaka podziel na części, umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dobrze obtocz w 3/4 ilości przygotowanej wcześniej chermouli. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę.

Porada-> marynowanie kurczaka jest obowiązkowe. Dzięki temu danie będzie znacznie smaczniejsze

Na drugi dzień pokrój 2 spore pomidory i tyleż samo cebuli, dodaj połowę pozostałej marynaty i wymieszaj. Wyłóż warzywa na spód dużej patelni o wysokich brzegach (oczywiście lepszy będzie specjalny garnek marokański o nazwie tażin). Na wierzch połóż zamarynowanego kurczaka. Dookoła rozłóż 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki oraz około 150 gramów zielonych oliwek. Na środku połóż pokrojone w plastry pomidora i cebulę.

Tażin z kurczaka sposób podania

Na wierzchu rozłóż połowę świeżej kolendry, po obwodzie rozłóż pokrojoną w ósemki kiszoną cytrynę, a całość polej pozostałą marynatą z dodatkiem odrobiny wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu niecałą 1 godzinę. Po tym czasie mięso kurczaka winno delikatnie odchodzić od kości, a sos winien mieć lekko kwaskowy posmak.


Spróbuj również smaczny przepis na dorada po marokańsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *