Tatar z matjasa jest daniem prostym, ale trudnym do wykonania z uwagi na małą dostępność w Polsce prawdziwego matjasa. A prawdziwy matjas to młodziutki, tłuściutki śledź jeszcze przed tarłem, odławiany przez Holendrów z początkiem czerwca – wtedy i tylko wtedy. O sposobie przygotowywania matjasa zaraz po połowie dowiesz się <<TUTAJ>>.

Czasem o tej porze roku można kupić świeżego, holenderskiego matjasa w sklepach jednej z popularnych sieci spożywczych, a przez cały rok zdarza się również kupić matjasy mrożone – te ostatnie bywają w jednej z sieci cash & carry. Matjas ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu „podejdzie”. Próbować jednak trzeba wszystkiego, dlatego gorąco zachęcam Was i zapraszam na mój tatar z matjasa.

 

TATAR Z MATJASA

SKŁADNIKI:

  • 1 śledź matjas holenderski, oryginalny;
  • mały pęczek świeżego koperku;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka marynowanych buraczków;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 1 mała czerwona cebula;
  • 1 ogórek konserwowy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Matjasa mrożonego kupisz w jednej z sieci cash & carry. Opakowanie waży 340 gramów netto i zawiera 4 śledzie matjasy. Sprawdziłem osobiście – to ryby najwyższej klasy, odławiane, gdzie trzeba i jak trzeba, pakowane w Holandii przez Holendrów. Nie odbiegają od świeżych matjasów.

 

2. Przygotuj wszystkie składniki.

 

3. Matjas holenderski do najpiękniejszych nie należy. Ma szary, bury kolor i pachnie tak sobie. Za to smak ma niepowtarzalny, po prostu świetny. Jest to prawdziwy rarytas na naszych stołach. Holendrzy jedzą go łapiąc za ogon, taplając w posiekanej w drobną kostkę cebuli, a następnie odchylając głowę do tyły podnoszą rękę ze śledziem ponad nią i wprowadzają rybę do buzi… My zjemy go w sposób bardziej cywilizowany.

UWAGA: Prawdziwy matjas nie wygląda pięknie, za to smakuje wybornie. Nie zrażaj się jego wyglądem.

 

4. Rybę bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Bardzo ważnym dodatkiem do mojego tatara jest świeży koperek – ile go dodasz zależy od Ciebie. Koperek ma dodać smaku i aromatu, ale jeżeli dasz go za dużo zabije smak ryby. A przecież to matjas ma grać tutaj pierwsze skrzypce.

 

5. Dodaj garść posiekanego koperku do pokrojonego matjasa. Dodaj również kwaśną śmietanę – tutaj uwaga podobna, jak w przypadku koperku. Śmietana ma jedynie połączyć rybę, a nie zabić jej smak. Całość lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

6. Wymieszaj dokładnie tatara – jeżeli potrzeba dopraw jeszcze do smaku brakującym dodatkiem.

 

7. Posiekaj kapary, obierz i pokrój drobniutko czerwoną cebulę, odciśnij marynowane buraczki z zalewy (jak zrobić marynowane buraczki dowiesz się <<TUTAJ>>). Oczywiście dodatki możesz od razu dodać do ryby i wymieszać całość, ja jednak preferuję podanie każdego tatara z dodatkami „na boku”.

 

8. Tatara nałóż starannie na talerz – jeżeli masz użyj ausztachera.

 

9. Posiekaj drobno ogórka konserwowego, przygotuj nieco koperku do przybrania.

 

10. Tatar z matjasa podawaj z dodatkami, jak powyżej. Super sprawa, warto spróbować.

 

11. Jeżeli wolisz podaja tatara z matjasa jedynie z marynowanymi buraczkami i ogórkiem konserwowym – to też świetne zestawienie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *