Tatar z łososia zawsze przygotowuję nie z surowej ryby, lecz z łososia wędzonego na zimno. Na południu Polski o świeże ryby trudno i szczerze mówiąc nawet jak sprzedawca zapewnia mnie, że tak jest w istocie to przecież tak naprawdę sam tego nie wie, a jedynie również i jego ktoś o tym przekonał. Myślę, że wielu z Was również do gustu bardziej przypadnie taki „oszukany” tatar z łososia, ponieważ co by nie mówić, w Polsce jedzenie surowych ryb nie jest zbyt popularne. Nie jesteśmy więc drugą Japonią również i w tym względzie. Dlatego bez większego szumu, tak dla siebie zróbcie tatar z łososia według tego prostego przepisu, a z pewnością i Wam przypadnie do gustu.

 

TATAR Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramowy kawałek łososia wędzonego na zimno;
  • kilka korniszonów;
  • 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka;
  • 1 cytryna;
  • oliwa exra vergine;
  • czarne oliwki;
  • kapary;
  • pęczek koperku;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Łososia bardzo drobno posiekaj lub skrob szerszą stroną dużego noża tak, jak mięso na tatara. W żadnym wypadku nie miel mięsa w maszynce do mięsa lub w malakserze. Blender to również nie najlepszy sposób na wędzonego łososia.

 

3. Bardzo drobno przesiekanego łososia przełóż do dużej miski. Posiekaj drobno garstkę czarnych oliwek, korniszony w ilości uznaniowej, przygotuj 1 łyżkę kaparów.

 

4. Kapary przesiekaj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę.

 

5. Wszystkie składniki umieść w misce z łososiem. Dodaj pół pęczka posiekanego koperku i wciśnij sok z połowy cytryny.

 

6. Do miski wlej 3 łyżki oliwy extra vergine.

 

7. Tatara popieprz świeżo zmielonym pieprzem i posól, jeżeli potrzeba. Uważaj – wędzony łosoś zwykle bywa wystarczająco słony. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami – dzięki temu uzyskasz jednolitą masę.  Spróbuj tatara – jeżeli uznasz, że któregoś ze składników jest za mało uzupełnij go. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw tatara do lodówki na godzinę.

 

8. Tatar z łososia najlepiej konsumować, gdy ten uzyska temperaturę pokojową – nie zapomnij zatem wyjąć go odpowiednio wcześniej z lodówki. Podawaj z kawałkiem cytryny i świeżym koperkiem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *