Tatar z łososia wędzonego z oliwkami

Tatar przygotowany z siekanego łososia wędzonego na zimno z dodatkiem kaparów, oliwek, korniszonów i cebuli

Tatar z łososia zawsze przygotowuję nie z surowej ryby, lecz z łososia wędzonego na zimno. Myślę, że wielu z Was również do gustu bardziej przypadnie taki „oszukany” tatar z łososia. Co by nie mówić w Polsce jedzenie surowych ryb nie jest zbyt popularne. Nie jesteśmy więc drugą Japonią również i w tym względzie. Dlatego bez większego szumu, tak dla siebie zrób ten przysmak według tego prostego przepisu, a z pewnością i Tobie przypadnie do gustu.

Składniki

300 gramowy kawałek łososia wędzonego na zimno;
kilka korniszonów;
1 nieduża czerwona cebula lub szalotka;
1 cytryna;
oliwa extra vergine;
czarne oliwki;
kapary;
pęczek koperku;

Przepis na tatar z łososia

Oczywiście podstawą tego dania jest idealny łosoś wędzony na zimno. Koniecznie zatem zdobądź jak najświeższego łososia wędzonego, jak najwyższej jakości. Wszak od jego jakości zależeć będzie smak twojego tatara.

Łososia bardzo drobno posiekaj lub zeskrob szerszą stroną dużego noża tak, jak mięso na tatara. W żadnym wypadku nie miel mięsa w maszynce do mięsa lub w malakserze. Blender to również nie najlepszy sposób na wędzonego łososia. Bardzo drobno przesiekanego łososia przełóż następnie do dużej miski.

Posiekaj drobno garstkę czarnych oliwek, korniszony w ilości uznaniowej, przygotuj 1 łyżkę kaparów. Kapary przesiekaj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki umieść w misce z łososiem. Dodaj pół pęczka posiekanego koperku, wciśnij sok z połowy cytryny, a następnie wlej 3 łyżki oliwy extra vergine.

Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i posól, jeżeli potrzeba. Uważaj, bo wędzony łosoś zwykle bywa wystarczająco słony. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami, dzięki temu uzyskasz jednolitą masę. Spróbuj tatara, jeśli uznasz, że któregoś ze składników jest za mało uzupełnij go. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Tatar z łososia sposób podania

Najlepiej konsumować, gdy ten uzyska temperaturę pokojową. Nie zapomnij zatem wyjąć go odpowiednio wcześniej z lodówki. Podawaj z kawałkiem cytryny i świeżym koperkiem.


Przygotuj rewelacyjną rybę po tajsku, wypróbuj przepis na łosoś w mleku kokosowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *