Tarte kluski śląskie zwane są również kudłatymi lub szarymi. Od tych klasycznych, jasnych różnią się tym, że dodaje się do nich trochę świeżo tartych surowych ziemniaków. Dzięki temu kluski mają nieco inny smak, a także kolor – właśnie szary. A kluski, jak to kluski – idealnie nadają się do różnych sosów. Nie ma dokładnego przepisu na te kluski – ilość świeżo startych ziemniaków, jaką należy dodać jest jedynie orientacyjna – tak naprawdę każdy musi sam w miarę nabierania doświadczenia dodawać mniej lub więcej surowych ziemniaków, aby ciasto na kluski było sprężyste i miało właściwą konsystencję.

 

TARTE KLUSKI ŚLĄSKIE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 4 duże mączyste ziemniaki;
  • mąka ziemniaczana;
  • sol;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz kilogram ziemniaków, pokrój je w kostkę i ugotuj.

 

2. Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę do dużej miski.

 

3. Ziemniaki lekko ugnieć dłonią i podziel na cztery części.

 

4. Dwie z części ziemniaków odłóż na bok pozostawiając wolną przestrzeń. Do jednej z nich wsyp mąkę ziemniaczaną.

 

5. Obierz 4 duże ziemniaki i zetrzyj je na tarce na drobnych lub grubych oczkach (jak wolisz). Bardzo dokładnie odciśnij nad garnkiem starte ziemniaki. Pozostaw je na durszlaku przez około 10 minut. Na dnie garnka zbierze się cały płyn, w tym skrobia ziemniaczana.

 

6. Do wolne części w misce włóż starte, odciśnięte surowe ziemniaki. Dodaj również uzyskaną skrobię (koniecznie oddziel ją od wody).

 

7. Całość posól i wyrób szybko na gładką masę. Ciasto odstaw na 10 minut – jeśli kluski mają być jaśniejsze, a jeżeli oczekujesz naprawdę ciemnych klusek ciasto powinno pozostać na wierzchu nawet kilka godzin – do czasu, kiedy naturalnie ściemnieje.

 

8. Formuj kluski robiąc na środku każdej z nich palcem wgłębienie na sos.

 

9. Kluski wrzuć na dobrze osoloną, wrzącą wodę – gotuj około 20 minut.

 

10. Tarte kluski śląskie mają niesamowity kolor. Im bardziej utlenią się ziemniaki, tym ciemniejsze będą kluski…

 

11. Tarte kluski śląskie to znakomity zamiennik tradycyjnych klusek śląskich w najsłynniejszym śląskim obiedzie: rolada, kluski, modro kapusta.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *