tarta z porami z ziemniakami

Tarta z porami oraz z dodatkiem ziemniaków to ciekawa kompozycja i sycący obiad. Ciasto francuskie przyjmie i słodki, i wytrawny farsz. W obrębie słowa „tarta” współgrają oba te smaki podczas, podczas gdy do quiche (czytaj kisz) przypisać można jedynie smak wytrawny (przepisów na quiche szukaj na mojej stronie). A skoro proponuję Wam tartę, to tym razem proponuję ten drugi rodzaj farszu – moja tarta jest prosta, sycąca i bardzo smaczna. I jak się okazuje wcale nie trzeba farszu uzupełniać ani śmietaną, ani jajkami, by potrawa była naprawdę OK. Najważniejszą rzeczą jest dobre przyprawienie tej tarty – nie żałuj tymianku, a całość posyp serem feta. Tarta z porami jest prosta w wykonaniu i smakować będzie każdemu.

 

TARTA Z PORAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 200 gramów ziemniaków;
  • 500 gramów porów;
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku;
  • 100 gramów sera feta;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 400 gramów ziemniaków obierz i pokrój w półcentymetrowe plastry (wybierz ziemniaki sałatkowe, aby po ugotowaniu nie rozpadły się). Następnie gotuj je w lekko osolonej wodzie około 8 minut, aż będą „al dente”. Odcedź i odstaw na bok.

tarta z porami i ziemniakami

 

2. Przygotuj 500 gramów porów – odkrój zielone części i końcówki. Pory pokrój w plasterki.

tarta z porami i ziemniakami

 

3. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć pory; posól je i popierz. Dosyp około 2 łyżeczek suszonego tymianku. Wymieszaj.

tarta z porami i ziemniakami

 

4. Smaż pory na średnim ogniu około 10 minut, aż zmiękną i nabiorą smaku.

tarta z porami i ziemniakami

 

5. Do porów dodaj ugotowane, odcedzone ziemniaki oraz 80 gramów sera feta. Wymieszaj delikatnie farsz.

tarta z porami i ziemniakami

 

6. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem (masło, olej) i rozłóż na niej świeże ciasto francuskie.

tarta z porami i ziemniakami

 

7. Na cieście rozłóż farsz ziemniaczano – porowy. Tartę posyp dodatkowo 20 gramami sera feta i suszonym tymiankiem.

tarta z porami i ziemniakami

 

8. Wstaw tartę do piekarnika na 35 minut (temperatura 200 stopni) i piecz, aż ciasto się zrumieni. Tarta z porami smakuje i na ciepło, i na zimno.

tarta z porami i ziemniakami

TARTA SEROWA również Ci zasmakuje – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *