Tarta z owocami to jedno z najprostszych ciast,  jakie można sobie wyobrazić. Za to jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy, wręcz bajkowy. Pomyślcie tylko… maślane kruche ciasto, na nim waniliowa masa z mascarpone, na wierzchu zaś najświeższe z możliwych owoce leśne typu borówki, maliny, czy jeżyny. To wszystko polane galaretką owocową… Mówię Wam, wykorzystajcie czas owoców leśnych, wykorzystajcie lato; jedzcie sezonowo, jedzcie tę tartę, bo takie „słodkie” nie tuczy…

 

TARTA Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 125 gramów zimnego masła;
  • 5 łyżek cukru;
  • pół łyżeczki soli;
  • Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny);
  • 500 gramów serka mascarpone;
  • 100 ml śmietany kremówki;
  • 1 kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu;
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii;
  • 1 opakowanie galaretki owocowej;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta; Do dużej miski przesiej 250 gramów mąki pszennej. Dodaj 2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli oraz pokrojone w małe kostki 125 gramów zimnego masła.

 

2. Zagniataj krótko ciasto dolewając do niego 3-4 łyżki zimnej wody.

 

3. Ciasto powinno być gotowe już po kilku minutach zagniatania. Owiń je folią spożywczą i włóż od razu do lodówki na minimum 30 minut.

 

4. Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nasmarowanej tłuszczem formie na tartę. Ugniataj ciasto dłonią tak, aby równomiernie rozmieścić je w formie; pamiętaj, aby brzegi ciasta zrobić tak wysokie, jak wskazuje forma.

 

5. Rozłożone w formie kruche ciasto nakłuj widelcem, obciąż np. grochem i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie usuń groch i piecz ciasto następne 10 minut. Wyjmij ciasto i ostudź.

 

6. Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny) dobrze umyj i osusz.

 

7. Do miski malaksera włóż 500 gramów serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, wlej 1 kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 3 łyżki cukru.

 

8. Miksuj krótko zawartość miski malaksera, aż uzyskasz puszystą masę.

 

9. Otrzymaną masę rozsmaruj na wystudzonym kruchym cieście.

 

10. Na wierzchu ciasta rozłóż owoce. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

11. Zalej całość tężejącą galaretką o smaku, jakim lubisz. Ważne, aby galaretkę przygotować z mniejszej ilości wody, aniżeli wskazano na opakowaniu.

 

12. Tarta z owocami w tym przypadku leśnymi świetnie smakuje zarówno wyjęto prostu z lodówki, jak i w temperaturze pokojowej.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *