tarta z łososiem na cieście francuskim

Tarta z łososiem na cieście francuskim to znakomity dowód na to, że jedzenie musi dobrze smakować i wyglądać. Ta tarta spełnia  spełnia oba te warunki. Jest tutaj i łosoś, i mozzarella, i jajka rozbełtane z porządną, kwaśną śmietaną. Jest wreszcie chrupiące po upieczeniu ciasto francuskie; całość smakuje naprawdę fenomenalnie. Jest kolorowo i pysznie. Eksperymentuj ze swoimi ulubionymi składnikami w tym daniu ważne, by to łosoś był jego głównym bohaterem. Wypróbuj swoich kombinacji i odkryj, jaka jest Twoja ulubiona wersja zapiekanki z łososiem.

 

TARTA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie;
  • 200 gramów łososia wędzonego na zimno;
  • 1 opakowanie mozzarelli;
  • 100 gramów kwaśnej 18 % śmietany;
  • 5 jajek;
  • 2-3 pomidory (w zależności od ich wielkości);
  • szczypiorek lub dymka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pierwsza sprawa – ciasto francuskie. Wyjmij je z opakowania, rozwałkuj delikatnie, nałóż na formę do tarty, dociśnij do formy; wałkiem przejedź po brzegach, aby oderwać nadmiar ciasta. Na koniec podziurkuj widelcem ciasto na dnie formy i wstaw je na 20 minut do zamrażalnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

 

2. Przygotuj 200 gramów łososia wędzonego na zimno, 1 opakowanie mozzarelli, 100 gramów kwaśnej 18 % śmietany, 5 jajek, 2-3 pomidory (w zależności od ich wielkości), trochę dymki. Pomidory sparz, przelej zimna wodą, obierz ze skóry i pozbaw gniazd nasiennych; miąższ pokrój w kosteczkę.

 

3. Jajka rozbij do miski, dodaj śmietanę, nieco soli i dość sporo pieprzu – dobrze roztrzep masę tak, aby „wpuścić” do niej jak najwięcej powietrza.

 

4. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i nakładaj na spód po kolei plastry łososia i plastry mozzarelli (mozzarellę uprzednio wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi).

 

5. Rozłóż posiekane pomidory i posyp całość dymką lub szczypiorkiem.

 

6. Wlej wymieszaną masę jajeczno-śmietanową; postaraj się, aby równomiernie pokryła składniki na cieście –  w tym celu delikatnie potrząsaj formą, by masa dostała się do najgłębszych zakamarków…

 

7. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Tarta z łososiem na cieście francuskim najlepiej smakuje podawana na ciepło.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *