Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą

Tarta z ciasta francuskiego wypełniona łososiem wędzonym, mozzarellą i pomidorami, a następnie zalana masą jajeczno śmietanową i pieczona.

Tarta z łososiem to znakomity dowód na to, że jedzenie musi dobrze smakować i wyglądać. Ta tarta spełnia oba te warunki. Jest tutaj łosoś i jajka rozbełtane z porządną, kwaśną śmietaną. Jest chrupiące po upieczeniu ciasto francuskie, a całość smakuje naprawdę fenomenalnie. Kolorowo i pysznie. Eksperymentuj ze swoimi ulubionymi składnikami w tym daniu ważne, aby to łosoś był jego głównym bohaterem. Wypróbuj swoich kombinacji i odkryj, jaka jest Twoja ulubiona wersja zapiekanki z łososiem.

Składniki

ciasto francuskie;
200 gramów łososia wędzonego na zimno;
1 opakowanie mozzarelli;
100 gramów kwaśnej 18 % śmietany;
5 jajek;
2 lub 3 pomidory (w zależności od ich wielkości);
szczypiorek lub dymka;
sól, pieprz;

Tarta z łososiem przepis

Zacznijmy od ciasta francuskiego. Wyjmij je z opakowania, rozwałkuj delikatnie, nałóż na formę do tarty, dociśnij do formy, a następnie wałkiem przejedź po brzegach, aby oderwać nadmiar ciasta. Dowiedz się jak się robi ciasto francuskie jeśli chcesz je przygotować samodzielnie. Na koniec podziurkuj widelcem ciasto na dnie formy i wstaw je na 20 minut do zamrażalnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Podczas gdy ciasto się chłodzi przygotuj 200 gramów łososia wędzonego na zimno, 1 opakowanie mozzarelli, 100 gramów kwaśnej 18 % śmietany, 5 jajek, 2 lub 3 pomidory (w zależności od ich wielkości), a także trochę dymki. Pomidory sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skóry i pozbaw gniazd nasiennych; miąższ pokrój w kosteczkę.

Jajka rozbij do miski, dodaj śmietanę, nieco soli i dość sporo pieprzu. Dobrze roztrzep masę tak, aby wpuścić do niej jak najwięcej powietrza.

Wyjmij ciasto z zamrażalnika i nakładaj na nie po kolei plastry łososia i plastry mozzarelli. Rozłóż posiekane pomidory, a następnie posyp całość dymką lub szczypiorkiem.

Tarta z łososiem sposób podania

Wlej wymieszaną masę jajeczno-śmietanową, postaraj się, aby równomiernie pokryła składniki na cieście. W tym celu delikatnie potrząsaj formą, aby masa dostała się do najgłębszych zakamarków. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna kilka minut „odpocząć”. Podawaj na ciepło.


Poznaj jak smakuje pyszna tarta z grzybami leśnymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *