Tarta z jabłkami, choć wydaje się być trywialną, jest klasycznym przykładem na to, że dobre ciasto nie musi być skomplikowane, ale parę kruczków pomoże, by ciasto było niepowtarzalne. W zasadzie wystarczą pyszne jabłka winne, których przecież u nas nie brakuje oraz … dobry, najlepiej domowy dżem morelowy lub brzoskwiniowy. Samo ciasto na tartę przygotuje każdy, ponieważ składa się jedynie z kilku składników i zagniata się łatwo i błyskawicznie – diabeł tkwi w szczegółach. Tarta z jabłkami to szybkie, łatwe i przepyszne ciasto na każdą okazję.
TARTA Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 250 gramów mąki pszennej;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 3-4 jabłka winne (np. szara reneta);
- 1 łyżka mielonego cynamonu;
- 6 łyżek cukru;
- 125 gramów zimnego masła (prosto z lodówki);
- roster lub dżem morelowy (alternatywnie brzoskwiniowy);
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Do dużej miski przesiej 250 gramów mąki pszennej. Dodaj 2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz pokrojone w małe kostki 125 gramów zimnego masła.
3. Zagniataj krótko ciasto dolewając do niego 3-4 łyżki zimnej wody.
4. Ciasto powinno być gotowe już po kilku minutach zagniatania. Owiń je folią spożywczą i włóż od razu do lodówki na minimum 30 minut.
5. Przygotuj 3-4 duże jabłka winne, np. szarą renetę. Umyj je, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki lub ósemki w zależności, jak lubisz.
6. Pokrojone jabłka przełóż do miski. Dodaj do nich 1 łyżkę mielonego cynamonu i 4 łyżki cukru.
7. Jabłka wymieszaj delikatnie rękoma i odłóż miskę na bok.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nasmarowanej tłuszczem formie na tartę. Na ciasto nałóż folię spożywczą i ręką ugniataj ciasto tak, aby wypełniło całą formę.
9. Gdy ciasto będzie ułożone w formie zdejmij folię spożywczą; dokonaj drobnych poprawek, jeżeli potrzeba.
10. Na cieście ułóż kawałki jabłek, a następnie kilka małych kawałeczków masła. Piecz tartę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
11. Upieczoną tartę wyjmij i pozostaw do przestygnięcia. Gdy jeszcze jest letnia posmaruj ją dżemem morelowym, brzoskwiniowym lub domowym rosterem morelowym, jak w moim przypadku.
12. Tarta z jabłkami jest już w tym momencie gotowa do degustacji. Smakuje po prostu błędnie.