Tarta z jabłkami pyszna przez cały rok

Tarta z jabłkami to kruche ciasto wypełnione cząstkami jabłek, pieczone i na koniec posmarowane dżemem morelowym.

Tarta z jabłkami jest klasycznym przykładem na to, że dobre ciasto nie musi być skomplikowane. A parę kruczków pomoże, aby ciasto było niepowtarzalne. W zasadzie wystarczą pyszne jabłka winne, których przecież u nas nie brakuje oraz dobry, najlepiej domowy dżem. Samo ciasto na tartę przygotuje każdy, ponieważ składa się jedynie z kilku składników i zagniata się je łatwo i błyskawicznie. Diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach. Tarta z jabłkami to szybkie, łatwe i przepyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki

250 gramów mąki pszennej;
pół łyżeczki soli;
pół łyżeczki sody oczyszczonej;
3-4 jabłka winne (np. szara reneta);
1 łyżka mielonego cynamonu;
6 łyżek cukru;
125 gramów zimnego masła (prosto z lodówki);
roster lub dżem morelowy (alternatywnie brzoskwiniowy);

Tarta z jabłkami przepis

Do dużej miski przesiej 250 gramów mąki pszennej. Dodaj 2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki sody oczyszczonej, a także pokrojone w małe kawałki 125 gramów zimnego masła. Zagniataj krótko ciasto dolewając do niego 3-4 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być gotowe już po kilku minutach zagniatania. Owiń je folią spożywczą i włóż od razu do lodówki na około 30 minut.

Przygotuj 3-4 duże jabłka winne, np. szarą renetę. Umyj je, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w ćwiartki lub ósemki w zależności, jak lubisz. Pokrojone jabłka przełóż do miski. Dodaj do nich 1 łyżkę mielonego cynamonu i 4 łyżki cukru. Jabłka wymieszaj delikatnie rękoma i odłóż miskę na bok.

Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nasmarowanej tłuszczem formie na tartę. Na ciasto nałóż folię spożywczą i ręką ugniataj ciasto tak, aby wypełniło całą formę. Gdy ciasto będzie ułożone w formie zdejmij folię spożywczą. Dokonaj drobnych poprawek, jeżeli potrzeba.

Tarta z jabłkami sposób pieczenia

Na cieście ułóż kawałki jabłek, a następnie rozłóż kilka małych kawałeczków masła. Piecz tartę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Gdy jeszcze jest letnia posmaruj ją dżemem morelowym, brzoskwiniowym lub podaj domowy roster morelowy, jak w moim przypadku.

To proste i łatwe ciasto zrobisz szybko nawet w środku tygodnia. Podawaj w dowolny sposób i przy dowolnej okazji.


Upiecz przepyszne ciasto z jabłkami i makiem, czyli makowiec japoński.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *