Tarty, nawet te oklepane, nie muszą być zawsze takie same. Moja tarta serowa ze szpinakiem to kombinacja szpinaku i trzech rodzajów pysznych serów. Farsz ułożyłem warstwowo, dzięki czemu na wierzchu powstała wspaniała, chrupiąca skórka serowa. Pod nią znalazła się gęsta, ale puszysta warstwa serowa, na dnie zaś smażony szpinak z cebulą. Jest dobrze, jest smacznie. Oczywiście możesz zastosować jeden rodzaj sera, jakiś swój ulubiony, ale kombinacja kilku rodzajów sera nadaje niepowtarzalnego smaku tej tarcie.

 

TARTA SEROWA

SKŁADNIKI:

  • wytrawne ciasto na tartę;
  • 4 wiejskie jajka;
  • 1 cebula;
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %;
  • 250 gramów startego sera ;
  • 250 gramów świeżego szpinaku;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • oliwa z oliwek;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ciasto na tartę oczywiście powinno być wytrawne, nie słodkie. Sery najlepiej użyć różne. Ja dałem trzy rodzaje, każdy z nich o zupełnie innym smaku, strukturze i charakterystyce (parmezan, feta i łagodny cheddar).

 

2. Formę na tartę dobrze umyj, osusz, a następnie wysmaruj delikatnie olejem. Wyjmij ciasto z folii i nałóż na formę. Delikatnie wciskaj ciasto w tartę.

 

3. Nadmiar ciasta usuń, a środek formy nakłuwaj widelcem.

 

4. Rozłóż na środek ciasta papier do pieczenia, a następnie obciąż go np. grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

 

5. Rozgrzej patelnię, włóż na nią nieco oliwy, sporo masła, a następnie wrzuć szpinak. Posól i popieprz do smaku – smaż kilka minut.

 

6. Pokrój drobno w kostkę cebulę i zeszklij na maśle.

 

7. Do miski wbij 2 całej jajka, 2 żółtka, wsyp cały starty ser, dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon, 150 ml kwaśnej śmietany 12 %.

 

8. Całość, posól, popieprz i dobrze wymieszaj.

 

9. Wyjmij szpinak z patelni i bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z zeszkloną cebulą. Dopraw w razie konieczności.

 

10. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij papier z grochem i wstaw jeszcze na 5 minut.

 

11. Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie przełóż na jego spód szpinak z cebulą. Rozłóż na całej powierzchni.

 

12. Na szpinak wlej masę serową i również rozłóż po całej powierzchni. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut (180 stopni).

 

13. Po upływie 20 minut przełóż tartę na najwyższą półkę piekarnika, nastaw piekarnik na grzanie od góry i piecz jeszcze 10 minut do zrumienienia się wierzchu. Tarta serowo szpinakowa po upieczeniu powinna być przepięknie zrumieniona z wierzchu.

 

14. Tarta serowa ze szpinakiem po upieczeniu powinna odpocząć kilka minut na zewnątrz. Po tym czasie pokrój ją na kawałki i podawaj.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *