Tarta serowa ze szpinakiem o rumianym licu

Tarta serowa przygotowana na wytrawnym cieście wypełniona trzema rodzajami serów oraz liśćmi szpinaku.

Tarta serowa podobnie zresztą jak nawet te najbardziej oklepane tarty nie musi smakować zawsze tak samo. Moja tarta serowa ze szpinakiem to kombinacja szpinaku i trzech rodzajów pysznych serów. Farsz ułożyłem warstwowo, dzięki czemu na wierzchu powstała wspaniała, chrupiąca skórka serowa. Pod nią znalazła się gęsta, ale puszysta warstwa serowa, na dnie zaś smażony szpinak z cebulą. Oczywiście możesz zastosować jeden rodzaj sera, jakiś swój ulubiony, ale kombinacja kilku rodzajów sera nadaje niepowtarzalnego smaku tej tarcie.

Składniki

wytrawne ciasto na tartę;
4 wiejskie jajka;
1 cebula;
150 ml kwaśnej śmietany 12 %;
250 gramów startego sera ;
250 gramów świeżego szpinaku;
1 łyżka musztardy Dijon;
oliwa z oliwek;
masło;
sól, pieprz;

Tarta serowa przepis

Ciasto na tartę oczywiście powinno być wytrawne, nie słodkie. Sery najlepiej użyć różne. Ja dałem trzy rodzaje, każdy z nich o zupełnie innym smaku, strukturze i charakterystyce (parmezan, feta i łagodny cheddar).

Formę na tartę wysmaruj delikatnie olejem. Wyjmij ciasto z folii, a następnie wyłóż je na formę. Delikatnie wciskaj ciasto w formę. Nadmiar ciasta usuń, a środek ciasta ponakłuwaj widelcem. Następnie rozłóż na środek ciasta papier do pieczenia i obciąż go np. grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij papier z grochem i wstaw jeszcze na 5 minut.

Podczas gdy ciasto się piecze rozgrzej patelnię, wlej na nią nieco oliwy, dodaj sporo masła, a następnie wrzuć szpinak. Posól i popieprz do smaku, smaż kilka minut. Następnie pokrój drobno w kostkę cebulę i zeszklij na maśle.  Wyjmij szpinak z patelni i bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z zeszkloną cebulą oraz dopraw w razie konieczności.

Do miski wbij 2 całej jajka, 2 żółtka, wsyp cały starty ser, dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon, 150 ml kwaśnej śmietany 12 %. Całość, posól, popieprz i dobrze wymieszaj.

Tarta serowa sposób pieczenia

Gdy ciasto jest już podpieczone wyjmij je z piekarnika, a następnie nałóż na jego spód szpinak z cebulą. Rozłóż równo na całej powierzchni. Na szpinak wlej masę serową i również rozłóż po całej powierzchni. Wstaw tartę serową do piekarnika na 20 minut (180 stopni). Po upływie 20 minut przełóż tartę na najwyższą półkę piekarnika, nastaw piekarnik na grzanie od góry i piecz jeszcze 10 minut aby wierzch się  zrumienił. Tarta serowa po upieczeniu powinna być przepięknie zrumieniona z wierzchu.

Upieczona tarta powinna odpocząć kilka minut na zewnątrz. Po tym czasie pokrój ją na kawałki i podawaj.


Wyśmienity przepis na kurczak pieczony z bakłażanem. Koniecznie wypróbuj.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *