„Tani, jak barszcz” to popularne w Polsce określenie czegoś wyjątkowo taniego. Nic dziwnego, że taniocha kojarzy nam się z … burakami, z których barszcz ów się przygotowuje. Cena buraków waha się bowiem w ciągu roku pomiędzy… 1,00-2,00 PLN za kilogram. Z kilograma buraków można zrobić zaś całą furę jedzenia. Czy to zupę, czy to sałatkę, bądź surówkę. W dodatku buraki to samo zdrowie, więc określenie czegoś „tani, jak barszcz” przynajmniej ja odbieram bardzo pozytywnie. Nomem omen barszcz jest jedną z naszych narodowych potraw, zupą obecną na co dzień, ale i na świątecznych stołach. Barszcz z uszkami, czy z krokietami to ikony polskiej kuchni. I jak to bywa w takich przypadkach przepisów na zrobienie dobrego barszczu jest tyle, ile chyba gospodarstw domowych w Polsce… Ja oczywiście też mam swoje tajniki, dzięki którym mój barszcz różni się od innych i jest po prost „the best”. Zresztą… przekonajcie się sami – zapraszam do zapoznania się z przepisem na przepyszny barszcz TUTAJ >.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *