Omlet z wieprzowiną w tajskim stylu

Omlet z wieprzowiną po tajsku to mielone mięso smażone razem z aromatyczną pastą z dodatkiem fasolki szparagowej, a następnie zawinięte w prosty omlet usmażony z rozkłóconych jajek

Omlet z wieprzowiną po tajsku to pyszności dobre zarówno na lunch, jak i na obiad. Farsz jest optymalny pod względem smaku, ale pamiętaj, że zawsze możesz dodać coś od siebie, bo kuchnia to nie dyktat. Bardzo lubię tego typu dania. Robi się je stosunkowo szybko, a ich podstawą są jajka, które po prostu uwielbiam. Może nie jestem obiektywny, bo co bym do jajek „wsadził” to zjem ze smakiem, ale te tajskie omlety z wieprzowiną naprawdę są wyjątkowe. To kolejne tajskie danie, które udowadnia, że tamtejsza kuchnia jest niezwykła prosta. No i okazuje się, że 150 gramów mięsa jest absolutnie wystarczające nawet dla trzech osób.

Składniki

6 dużych, wiejskich jajek;
200 gramów świeżej fasolki szparagowej;
150 gramów mielonej łopatki wieprzowej;
mały pęczek świeżej kolendry;
1 czerwona papryczka chilli;
2 ząbki czosnku;
1 duży pomidor;
1 cebula;
jedna łyżeczka pieprzu w ziarnach;
sos rybny;
sól;
olej arachidowy;

Przepis na omlet z wieprzowiną

Fasolkę szparagową umyj, osusz i odkrój z niej końcówki. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj ją kilka minut, aby była „al dente”. Następnie odcedź ją, ostudź i pokrój w drobną kosteczkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki,  pozbaw pestek i również pokrój w kosteczkę.

Do moździerza wrzuć obrany czosnek, ziarna pieprzu, a także kolendrę. Ucieraj wszystko dokładnie aby uzyskać pastę.

Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego i wrzuć pastę z moździerza. Smaż 1 minutę aby uwolnić jej aromat, a następnie dorzuć mięso i smaż wszystko kolejne 3 minuty. Dodaj fasolkę szparagową i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dorzuć pomidora i smaż całość jeszcze jedną minutę. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie czym jeszcze chcesz. Odstaw farsz na bok.

Do miski wbij 6 jajek, wlej 1 łyżkę sosu rybnego i wymieszaj delikatnie aby uzyskać gładką masę. Smaż na oleju arachidowym cieniutkie omlety (powinno wyjść 6 sztuk).

Omlet z wieprzowiną sposób podania

Gdy usmażysz wszystkie omlety podgrzej farsz na patelni, a następnie nakładaj go na omlety i zwijaj je w rulon. Podawaj udekorowany listkami świeżej kolendry i krążkami świeżej papryczki chili.


Poznaj siedem powodów dla których warto jeść jajka. Spróbuj także tajskie curry warzywne według mojego przepisu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *