Tajski bulion drobiowy to konieczność, jeśli lubisz kuchnię tajską i czasem jadasz zupy w tym klimacie. W takim przypadku warto raz na czas ugotować pyszny, domowy bulion, który jest podstawą takich zup. Oczywiście przepisów na taki tajski bulion jest cała masa. Ja dla mnie domowy bulion zawsze powinien mieć jedynie lekko podkręcony smak tak, aby w razie konieczności zawsze istniała możliwość nadania mu smaku konkretnego dania.

Z tego też powodu przygotowywanie bulionu domowego z wielką ilością różnych składników uważam za bezsensowne. Mój tajski bulion pod tym względem ma bardzo zrównoważony smak, zachęcam do przygotowania…

 

TAJSKI BULION DROBIOWY

SKŁADNIKI:

  • 6 skrzydełek z kurczaka;
  • 1 łodyga trawy cytrynowej;
  • 1 cebula;
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru;
  • pół małego pęczka świeżej kolendry;
  • listki limonki kaffir;
  • sól, pieprz w ziarenkach;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj: 1 łodygę trawy cytrynowej, jedną cebulę, 3 cm kawałek świeżego imbiru, pół małego pęczka świeżej kolendry, listki limonki kaffir, sól, pieprz w ziarenkach oraz 6 skrzydełek z kurczaka.

 

2. Do garnka włóż opłukane skrzydełka, dolej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Zdejmij szumowiny.

 

3. Włóż pokrojoną w ćwiartki cebulę, liście świeżej kolendry, trawę cytrynową, pokrojony w plastry imbir, liście limonki kaffir, sól, pieprz. Zmniejsz gaz i gotuj, jak nasz rosół (garnek częściowo przykryty, bulion ma „mrugać”) przez około 45 minut.

 

4. Na koniec dopraw tajski bulion drobiowy solą i pieprzem. Przecedź przez gazę. Czysty bulion możesz zamrozić w pojemnikach najlepiej 0,5 litra, bo taka ilość zwykle jest potrzeba do zrobienia zupy dla 4 osób.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *