TAJSKI BULION DROBIOWY baza do zup

Tajski bulion drobiowy to konieczność, jeśli lubisz kuchnię azjatycką i czasem jadasz zupy w tym klimacie. W takim przypadku warto raz na czas ugotować pyszny, domowy bulion, który jest podstawą takich zup. Jak dla mnie domowy bulion zawsze powinien mieć jedynie lekko podkręcony smak tak, aby w razie konieczności zawsze istniała możliwość nadania mu smaku konkretnego dania. Z tego też powodu przygotowywanie bulionu z wielką ilością różnych składników uważam za bezsensowne. Mój tajski bulion drobiowy pod tym względem ma bardzo zrównoważony smak, zachęcam do przygotowania.

 

TAJSKI BULION DROBIOWY

SKŁADNIKI:

  • 6 skrzydełek z kurczaka;
  • 1 łodyga trawy cytrynowej;
  • 1 cebula;
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru;
  • pół małego pęczka świeżej kolendry;
  • listki limonki kaffir;
  • sól, pieprz w ziarenkach;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj: 1 łodygę trawy cytrynowej, jedną cebulę, 3 cm kawałek świeżego imbiru, pół małego pęczka świeżej kolendry, listki limonki kaffir, sól, pieprz w ziarenkach oraz 6 skrzydełek z kurczaka.

TAJSKI BULION DROBIOWY baza do zup

 

2. Do garnka włóż opłukane skrzydełka, dolej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Zdejmij szumowiny.

TAJSKI BULION DROBIOWY baza do zup

 

3. Włóż pokrojoną w ćwiartki cebulę, liście świeżej kolendry, trawę cytrynową, pokrojony w plastry imbir, liście limonki kaffir, sól, pieprz. Zmniejsz gaz i gotuj, jak nasz rosół (garnek częściowo przykryty, bulion ma „mrugać”) przez około 45 minut.

TAJSKI BULION DROBIOWY baza do zup

 

4. Na koniec dopraw tajski bulion drobiowy solą i pieprzem. Przecedź przez gazę. Czysty bulion możesz zamrozić w pojemnikach najlepiej 0,5 litra, bo taka ilość zwykle jest potrzeba do zrobienia zupy dla 4 osób.

TAJSKI BULION DROBIOWY baza do zup

A na bulionie zrób pyszną ZUPĘ z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *