tafelspitz wiedeń Plachutta

Tafelspitz to pokrótce mówiąc gotowana wołowina (sztuka mięsa) podawana z specjalny sposób. To danie austriackie, na punkcie którego szczególnie Wiedeńczycy mają wręcz obsesję. Obsesję mam i ja, od kiedy spróbowałem tej gotowanej sztuki mięsa osobiście. Niby nic nadzwyczajnego, ale jednak nie. To coś wyjątkowego.

TAFELSPITZ TYLKO W WIEDNIU

Ponoć najlepszy tafelspitz można dostać w znanej wiedeńskiej restauracji Plachutta. Gdzie indziej nie jadłem, ale ten w Plachucie smakował nadzwyczajnie. To nie jest ordynarnie podane mięso (możesz wybrać, jaki kawałek wołowiny chcesz dostać…); na stole ląduje cały garnek z rosołem i wolno gotowaną kilka godzin wołowiną.

BOGATE DODATKI

Do tego serwowane są dodatki w postaci ciemnego chleba ze szpikiem, placki ziemniaczane (rosti) … Ale, ale, wszystko po kolei. Zapraszam do obejrzenia zdjęć i … instrukcji podania i jedzenia tej „sztuki mięsa”, czyli do bliższego poznania dumy Austrii i ulubionego dania Cesarza Franciszka Józefa…

Poznaj restaurację >>>> Plachutta


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *