szynka domowa

Szynka pieczona to obowiązkowa pozycja dla prawdziwych smakoszy mięsa. Jeśli masz możliwość zakupienia mięsa z wiadomego Ci pochodzenia będzie wspaniale. Jeżeli nie, kup je w swoim ulubionym sklepie – i tak przygotowana w domu szynka będzie o niebo smaczniejsza i zdrowsza, aniżeli oferowane w sklepach wędliny. Oczywiście szynka wieprzowa nie jest idealnym kawałkiem mięsa na wędlinę, ponieważ lubi być po upieczeniu sucha. Od czego jednak kilka trików podczas jej przyrządzania tak, aby była naprawdę wyborna.

 

SZYNKA PIECZONA

SKŁADNIKI:

  • 1,3 kilograma szynki wieprzowej (tzw. orzech);
  • 1 kopiatą łyżeczkę soli gruboziarnistej (tutaj himalajska);
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach;
  • pieprz kolorowy według uznania;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 6-10 kulek jałowca;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Szynka wieprzowa tzw. orzech – to kawałek mięsa, który proponuję dzisiaj upiec, aby zajadać się potem na zimno w formie wędliny. Taki kawałek około 1,3 kilograma powinien być w sam raz. Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. Przygotuj przyprawy i zioła: 1 kopiatą łyżeczkę soli gruboziarnistej (tutaj himalajska), po 1 łyżeczce mielonej, słodkiej papryki, majeranku i kminku w ziarnach, pieprz kolorowy według uznania, 2-3 ząbki czosnku, 6-10 kulek jałowca.

 

3. Przyprawy i czosnek przełóż do moździerza i utłucz „na grubo”.

 

4. Dodaj paprykę, kminek i majeranek i delikatnie rozetrzyj przyprawy, aby uwolnić aromaty.

 

5. Otrzymaną suchą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Przełóż je do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

 

6. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i wlej tam pół szklanki wody. Rękaw zamknij i piecz mięso w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.

 

7. Wyjmij mięso z piekarnika, rozetnij rękaw u góry (ostrożnie!) i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika, aby mięso się zrumieniło. Szynka pieczona jest gotowa.

 

8. Po upieczeniu przestudź mięso; na początku jego kolor może nie jest zbyt zachęcający, ale jego smak naprawdę wart jest zachodu.

 

9. Po kilku dniach przechowywania w lodówce (owinięta papierem śniadaniowym, a na wierzchu folią aluminiową) szynka pieczona nabiera wspaniałego, delikatnego, różowego koloru. I nadal smakuje świetnie. To zdjęcie mięsa po prawie tygodniu od upieczenia.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *