Szpinak na gęsto z serem pleśniowym i jajkiem

Szpinak w postaci liści duszony na gęsto na maśle z dodatkiem kwaśnej śmietany i z serem pleśniowym.

Szpinak na gęsto nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Jednak znakomicie sprawdza się w codziennej kuchni nie tylko jako dodatek do potraw bądź samodzielne danie. Nie sposób go zatem pominąć w bazie przepisów. Poniżej podaję przepis na szybką wersję szpinaku, czyli stosuję szpinak mrożony, taki w liściach. Amatorzy smaków zdecydowanych powinni pomyśleć o dodaniu sera z niebieską pleśnią. Francuski Roquefort, czy brytyjski Stilton będą zbyt szlachetne, aby je trywialnie w szpinaku zanurzyć. Ale już te niemieckie, czy duńskie będą OK.

Składniki

400 gramów mrożonych liści szpinaku;
100 gramów sera pleśniowego;
1 wiejskie jajko;
masło;
gęsta, kwaśna śmietana;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na szpinak na gęsto

Zamrożony szpinak wrzuć do garnka i podlej odrobiną gorącej wody. Dodaj 1-2 łyżki masła i gotuj na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby warzywo całkowicie się rozmroziło. Podczas gdy szpinak się rozmraża oddziel żółtko od białka i przełóż je do szklanki. Przygotuj śmietanę. Zwykle do sosu szpinakowego dodaje się słodką śmietankę, ja jednak jestem wielkim fanem śmietany kwaśnej. Jaką wybierzesz Ty, tego nie wiem. Do żółtka dodaj 2 kopiate łyżeczki śmietany i energicznie wymieszaj na gładką, puszystą masę.

Gdy szpinak jest już rozmrożony dopraw go świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Pamiętaj, że ser  który dodasz również jest słony, więc nie przesól szpinaku już na wstępie. Szpinak i świeżo tarta gałka muszkatołowa to połączenie obowiązkowe. Bez gałki szpinak będzie nijaki i nawet ser mu nie pomoże. Do duszącego się szpinaku na gęsto dodaj podzielony na drobne cząstki ser pleśniowy. Duś szpinak na wolnym ogniu kolejne 2-3 minut, aż ser się rozpuści.

Szpinak na gęsto propozycja podania

Wlej do szpinaku masę jajeczno śmietanową. Zagotuj. Szpinak powinien lekko zgęstnieć i nabrać delikatnego posmaku sera. Spróbuj go i ewentualnie dopraw, czym uznasz za stosowne. Znakomity dodatek do obiadu, ale smakuje również wybornie podany np. z makaronem (zobacz przepis na makaron z dorszem w sosie szpinakowym).


Przygotuj także ciekawy makaron z serem owczym i świeżym pieprzem. Prosto, ale smakowicie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *