Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym nie jest czymś nowym, lecz sprawdza się w codziennej kuchni znakomicie. Nie sposób go zatem pominąć w bazie przepisów. Poniżej podaję przepis na szybką wersję szpinaku, czyli stosuję szpinak mrożony, taki w liściach. Jeśli chodzi o dodatek sera pleśniowego znakomicie podnosi on walory smakowe dania. Od Ciebie zależy, jakiego sera użyjesz. Może to być zwykły camembert lub brie, które dodadzą sosowi smaku, lecz nie zdominują go. Amatorzy smaków zdecydowanych powinni pomyśleć o dodaniu sera z niebieską pleśnią. Francuski Roquefort, czy brytyjski Stilton będą zbyt szlachetne, aby je trywialnie w szpinaku zanurzyć. Ale już te niemieckie, czy duńskie będą OK.

 

SZPINAK NA GĘSTO

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mrożonych liści szpinaku;
  • 100 gramów sera pleśniowego;
  • 1 wiejskie jajko;
  • masło;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

2. Wrzuć szpinak wrzuć do garnka i podlej odrobiną gorącej wody.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

3. Dodaj 1-2 łyżki masła i gotuj na średnim ogniu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

4. W międzyczasie oddziel żółtko ob białka i przełóż je do szklanki. Przygotuj śmietanę. Zwykle do sosu szpinakowego dodaje się słodką śmietankę, ja jednak jestem wielkim fanem śmietany kwaśnej. Jaką wybierzesz Ty, tego nie wiem.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

5. Do żółtka dodaj 2 kopiate łyżeczki śmietany i energicznie wymieszaj na gładką, puszystą masę.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

6. Gdy szpinak jest już rozmrożony dopraw go świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Pamiętaj że ser, który dodasz również jest słony, więc nie przesól szpinaku już na wstępie.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

7. Świeżo starta gałka muszkatołowa to obowiązkowy dodatek do szpinaku. Bez niego będzie on nijaki i nawet ser mu nie pomoże.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

8. Do duszącego się szpinaku dodaj podzielony na drobne cząstki ser pleśniowy. Duś szpinak na wolnym ogniu kolejne 2-3 minut, aż ser się rozpuści.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

9. Na koniec wlej do szpinaku masę jajeczno śmietanową. Zagotuj.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

10. Szpinak powinien lekko zgęstnieć i nabrać delikatnego posmaku sera. Spróbuj go i ewentualnie dopraw, czym uznasz za stosowne.

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym

 

11. Szpinak na gęsto z serem pleśniowym do znakomity dodatek do obiadu, ale smakuje również wybornie podany np. z makaronem (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>).

Szpinak na gęsto z serem pleśniowym


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *